Acasă » Interes general » Burduja: Suntem în calendarul asumat pentru a avea noul PNIESC în primăvara anului viitor

Burduja: Suntem în calendarul asumat pentru a avea noul PNIESC în primăvara anului viitor

12 octombrie 2023
Interes general
energynomics

Ministerul Energiei se află în plin proces de actualizare a Planului Național Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), astfel încât, în primăvara anului viitor, vom avea la zi acest plan care a implicat un efort de coordonare „cumplit de greu şi de tras de guler al celorlalte instituții implicate”, a declarat, joi, ministrul de resort, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

„România este printre țările cu cel mai ambițios plan de decarbonizare, este printre țările cu cea mai spectaculoasă creştere a ponderii energiei regenerabile în mixul energetic, este printre țările care dă lumii unul dintre cei mai buni specialişti în sectorul energetic (…) Suntem în plin proces de actualizare a Planului Național Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) şi, undeva în primăvara anului viitor, vom avea la zi acest plan, ceea ce a implicat un efort de coordonare cumplit de greu şi de tras de guler al celorlalte instituții implicate – ministere, agenții – să-şi asume ținte, să vină cu date, pentru că în România, în general, nu măsurăm nimic – şi atunci nu ştim foarte bine unde suntem şi unde vrem să ajungem – şi să vină cu aceste angajamente. Suntem în calendarul asumat pentru a avea noul PNIESC în primăvara viitoare”, a spus Burduja.

Totodată, el a subliniat că România este prima țară care a exploatat gaze în Marea Neagră cu Black Sea Oil and Gas, după care urmează Neptun Deep.

În opinia sa, România va fi şi prima țară care va avea centrale eoliene în Marea Neagră, motiv pentru care a fost accelerată Legea pentru eolian offshore.

„Pentru asta am accelerat la maxim Legea pentru eolian offshore, este în avizare interministerială, avem un dialog foarte viu cu Ministerul Mediului şi câteva elemente din acest proiect de lege care urmează să fie adoptat de Guvern şi, ulterior, trimis către Parlament, cu termen de adoptare în toamna aceasta, oricum, până la finalul sesiunii parlamentare. Ne dorim ca până în vara anului 2025, până în iunie 2025, Guvernul să stabilească prin hotărâre de Guvern, elementele principale”, a punctat ministrul.

El a făcut referire la aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor, cuantumul redevențelor şi schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite aceste investiții eolian offshore, eventual cu un mecanism de tipul contracte pentru diferență.

Totodată, Burduja a afirmat că, la nivelul Ministerul Energiei, se doreşte realizarea unui studiu global asupra suprafețelor care vor putea fi dezvoltate, să fie luate în considerare toate aspectele de mediu şi să se definească zonele în care se pot construi aceste capacități.

„După ce vom avea acest studiu, care va dura probabil un an, un investitor va şti exact unde poate să meargă, iar partea de avizare de mediu va fi mult uşurată şi, deci, vom putea accelera astfel încât, din 2030 încolo, să vedem primele centrale eoliene în Marea Neagră”, a adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *