Proiectul de constituire a bursei regionale de energie, formată din operatorii pieţelor din România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, este în grafic, au declarat surse citate de ziarul Bursa. Astfel, bursa regională va deveni funcţională din 11 noiembrie 2014.
Specialişti din piaţă au declarat recent că implementarea bursei regionale de energie are atât avantaje, cât şi dezavantaje pentru consumatorii de energie din România:
„Partea bună este creşterea siguranţei în alimentare pentru consumatorii din România, dar şi fluctuaţii mai mici de preţuri pe piaţa spot. De exemplu, dacă în România este secetă, preţul urcă vertiginos pe piaţa spot. Dacă va fi implementată bursa regională, atunci se va echilibra mai bine cererea cu oferta, iar energia tranzacţionată va fi ferită de creşteri importante de preţ.
Partea mai puţin plăcută pentru consumatorii români este uniformizarea preţurilor din cele patru ţări participante la bursa regională de energie. România are cele mai mici preţuri din regiune, iar bursa regională va majora media de preţ pe piaţa spot”.
Deocamdată, întreaga regiune se confruntă cu o supraproducţie, după un recul al cererii de energie, mai spun sursele citate, care au subliniat că preţurile din regiune sunt apropiate de cele de pe piaţa noastră.