Firma germană Graforce, care a dezvoltat o tehnologie de electroliză a gazului metan cu zero emisii poluante, s-a asociat cu Kawasaki pentru punerea pe piață a unor soluții de cogenerare bazate pe această procedură.
”Până la sfârșitul anului vrem să venim cu pachete de soluții. Electrolizorul este deja funcțional în Germania. Noi am rezolvat problema decarbonării, astăzi pentru mâine,” a declarat Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Europe, în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Constanța de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.
Pentru a produce un kilogram de hidrogen prin procesul de electroliză a metanului este nevoie de 10 kWh de energie generată de panouri solare sau eoliene și de 4 kilograme de metan. Nu e nevoie de apă, care ”este o resursă pe cale de dispariție”.
Potrivit lui Athanasovici, în acest proces metanul nu este ars, iar în urma electrolizei rezultă și carbon solid care poate fi folosit în diverse industrii. ”Deci zero kilograme de CO2”, a adăugat Athanasovici.
Kawasaki a adoptat un traseu de parcurs pentru utilizarea hidrogenului cu soluții destinate producției distribuite de energie. Prin prisma dezideratului mondial de decarbonizare, sunt necesare cât mai multe unități de generare a energiei din surse regenerabile. Pentru atingerea acestui obiectiv sunt însă necesare acumulatoare sub forma bateriilor de stocare pentru energie electrică sau acumulatoare de căldură pentru energia termică care să intre în funcțiune atunci când energia regenerabilă este indisponibilă.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI
”Lucrăm pentru o planetă mult mai curată decât este astăzi, așa că am adaptat toate soluțiile pentru reducerea emisiilor poluante chiar dacă utilizăm gazul natural”, a mai spus el.
Kawasaki și-a stabilit biroul în București în 2018 și are în prezent 67 de angajați. Biroul este responsabil pentru activitățile de promovare și vânzări în Europa de Sud-Est. Compania își fundamentează businessul din sectorul energetic pe trei piloni, respectiv decarbonizare, descentralizare și digitalizare.
Conferința de la Constanța a fost a treia dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Urmează Iași, pe 19 și 20 octombrie, și București, pe 16 și 17 noiembrie.