„Frenezia” dezvoltării de centrale de energie regenerabilă trebuie regândită, dar gazele naturale și energia nucleară vor continua să joace un rol important în procesul de tranziție energetică. De asemenea, după alegerile europarlamentare din acest an, climatul de la nivel European va fi unul mai apropiat de obiectivele strategice ale României în materie de energie, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi.
„Frenezia regenerabilelor rămâne un obiectiv ambițios și într-o continuă dezvoltare în viitor dar trebuie regândită în sensul în care avem nevoie de investiții masive în stocare”, a spus el, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″.
De la izbucnirea conflictului din Ucraina, Bușoi a declarat că a simțit o schimbare a atitudinii europene față de gazele naturale și energia nucleară, în sensul că acestea sunt considerate importante în tranziția energetică, proces menit să facă din Europa un continent nepoluant.
Potrivit lui Bușoi, UE ar trebui să sprijine producția de gaz în acele state europene care dispun de astfel de resurse, precum România. De asemenea, sunt multe țări UE care sprijină energia nucleară, iar această sursă de energie trebuie dezvoltată acolo unde este posibil din punct de vedere politic.
„Cât timp avem nevoie de gaz, este mai bine să creștem producția în interiorul UE în primul rând pentru a înlocui gazul rusesc și chiar și după ce va fi eliminată această dependență”, a spus Bușoi.
Astfel, având în vedere că România dispune de rezerve de gaze, va putea fi un furnizor de securitate energetică în perioada tranziției energetice, cu condiția să își creeze „interconectările și parteneriatele necesare”.
Odată cu începerea exploatării gazelor din Marea Neagră și după ce România își va asigura necesarul intern, va putea să exporte securitate energetică.
Potrivit lui Bușoi, după alegerile parlamentare, ținta stabilită pentru 2050 va fi menținută, dar probabil că va exista o mai mare deschidere pentru a regândi tranziția energetică, pentru a ne concentra mai mult pe competitivitatea economică și locurile de muncă și pe utilizarea energiei nucleare și a gazului pentru a atinge obiectivele stabilite pentru 2050.
Această potențială deschidere va fi posibilă și pentru că este de așteptat ca grupul verzilor din parlamentul european să își reducă „din fericire” numărul de parlamentari.
Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Elektra Renewable Support, FPPG, WALDEVAR Energy.