Dacă reglementările de piață suferă schimbări majore, atunci în mod evident expunerea la risc crește, a susținut Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica – SNN, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.
Predictibilitatea, fie că discutăm de cauză – politici economice, măsuri fiscale, măsuri legislative, reglementări de piață, fie că vorbim de efect – capacitatea unor sisteme sau entități economice de a putea valorifica potențialele perspective de dezvoltare, atât la nivel macro cât și la nivel micro, rămâne o unealtă esențială în elaborarea strategiilor companiilor și investitorilor, susține Ghiță.
Predictibilitatea creează un set de oportunități pe care managementul le evaluează și le integrează în activitățile companiei, sau, dacă privim din perspectiva pieței de capital, oportunități pe care investitorii le analizează ca input pentru evaluarea riscului activelor sau instrumentelor financiare deținute sau care prezintă interes.
Ambele categorii încearcă să urmărească strategii flexibile bazate pe o expunere optimă la risc. Din perspectiva SNN, companie listată, ambele categorii devin interdependente prin deciziile la nivel micro, fiind simultan supuse schimbărilor de la nivel macro.
”Am să va dau exemplul concret al SNN: predictibilitate înseamnă în primul rând stabilitate, coerență și continuitate strategică, reducerea expunerii la risc. Riscul vizează zone ca operarea, producția, investițiile, rezultatul financiar, resursa umană. SNN este un participant la piață ale cărui rezultate depind în mare măsură de piață, de preț, de reglementări care determina un anumit comportament al pieței și al participanților la piață”, a explicat Ghiță.
Strategia de vânzări este concepută să ia în considerare atât oportunitatea, cât și riscul, predictibilitatea provenind în principal din reglementări. Strategiile se realizează pe termen mediu și lung și sunt corelate cu alte obiective ale companiei, investiții, resurse umane – altfel nu există continuitate, iar continuitate este baza fie a stabilității, fie a creșterii.
”Dacă reglementările de piață suferă schimbări majore, atunci în mod evident expunerea la risc crește, obiectivele care depind de factorul piață întrând la rândul lor într-o zonă de riscuri asociate realizării și implementării la timp. Dacă reglementările de piață nu sunt corelate la piețele regionale, atunci apare o discriminare a producătorilor din piața locală. Iar o creștere a expunerii la risc înseamnă condiții de operare mai scumpe și cu planuri mult mai greu de dus la îndeplinire. O chestiune care afectează în mod special industria nucleară este planificarea pe termen lung”, susține Ghiță.
Proiectul Unității 1 a luat contur în 1968, iar punerea sa în funcțiune s-a materializat în 1996. După 12 ani, a intrat în funcțiune Unitatea 2. ”Avem termene foarte lungi de planificare. Acum am început planificarea pentru retehnologizarea Unității 1, care sperăm să se desfășoare între 2026 și 2028. Este foarte important ca pentru proiectele majore de investiții din piața românească să oferim un cadru de reglementare care să ne poată permite acest tip de planificare, o stabilitate a dobânzilor, a fluxului de investiții și posibilitatea de elaborare a unor planuri serioase, care să ne poată permite să ne dezvoltăm”.
Incertitudinea este un factor major în mediul economic, la nivel internațional per se, însă o politică economică stabilă, predictibilă este esențială creșterii și dezvoltării.
”În industria nucleară, specificul acesteia fiind proiecte cu orizont lung de implementare, deci o cerință acută pentru predictibilitate și stabilitate, predictibilitatea înseamnă să putem face următoarele lucruri în timpul și bugetul planificat: creșterea capacității de producție prin retehnologizare, menținerea nivelului înalt de securitate nucleară prin investiții planificate realizate la timp și în conformitate cu cerințele și standardele aplicabile la unitățile aflate în operare, atragerea și menținerea de personal calificat pentru proiectele prezente și viitoare, asigurarea previzibilității alimentării cu materie primă, analiza oportunităților de diversificare în consonanță cu core-business-ul și planificarea unor acțiuni pe termen lung, precum și consolidarea industriei orizontale care se poate realiza doar în condițiile existenței de comenzi pe termen mediu și lung și păstrării capacităților tehnice (revenim la personalul calificat) corelat cu consolidarea cercetării și dezvoltării care are nevoie de asemenea de predictibilitate pentru asumarea unor proiecte de impact”, a spus Ghiță.
Daca ajunge piata sa afecteze siguranta unei centrale nucleare, inseamna ca avem o problema mare.Oare care ar fi raspunsul AIEA daca a-ti transmite ca piata influenteaza siguranta centralei.In rest aveti mare nevoie , concret nu pe hartie,de bani pentru investitii.De grupurile 3-4 sunt in faza de discutii.In rest cuvinte frumoase si atat.