Acasă » Electricitate » C. Popescu: Investițiile în parcuri solare respinse de AGA făceau parte din Planul Strategic al Electrica

C. Popescu: Investițiile în parcuri solare respinse de AGA făceau parte din Planul Strategic al Electrica

8 decembrie 2021
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Acționariatul Electrica a respins planul de preluare a unor parcuri solare de circa 31 MW, luând prin surprindere piața. Marile companii din România încearcă să treacă la o producție verde și au planuri importante de decarbonare, investițiile verzi fiind necesare și pentru atingerea obiectivelor României, trasate de Uniunea Europeană.

”Nu comentez deciziile acționarilor”, a declarat, pentru Energynomics, Corina Popescu, director general al Electrica.

Întrebată cum afectează această opoziție din partea acționarului principal strategia de trecere la o producție verde de energie, în spiritul Fit for 55, Corina Popescu ne-a răspuns:

”Proiectul de preluare se încadra în Planul Strategic al societății, iar financiar, notele au fost puse la dispoziția tuturor acționarilor, inclusiv planul de afaceri, însă un acționar nu l-a votat, în timp ce restul acționarilor au votat pentru”.

Proiectul nu mai poate fi reluat în discuție, întrucât Electrica a beneficiat de exclusivitate pe termen redus și lista celor interesați să achiziționeze parcurile este destul de mare, ne-a mai explicat Popescu.

Conform unor surse din piață citate de e-nergia.ro, acționarul care s-a opus a fost reprezentantul statului român.

Știrea a surprins până și Consiliul Concurenței, care a emis azi un comunicat prin care anunța că analizează deja tranzacția.

”Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Societatea Energetică Electrica S.A. intenționează să preia companiile TCV Impex S.A., ACV Solar Technology S.A., TIS Energy S.A., Delta & Zeta Energy S.A. și Gama & Delta Energy”, au transmis oficialii CC.

Grupul Electrica este activ pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și în sectorul serviciilor tehnice. Electrica este de asemenea activă și pe piața românească a producției și comercializării energiei electrice, prin Electrica Energie Verde 1 S.R.L., care deține un parc fotovoltaic în Stănești, Giurgiu.

Companiile care urmau a fi preluate, TCV Impex S.A., ACV Solar Technology S.A., TIS Energy S.A., Delta & Zeta Energy S.A. și Gama & Delta Energy S.A., își desfășoară activitatea în domeniul producției și comercializării energiei electrice generate în parcuri fotovoltaice situate în județele Cluj, Prahova și Arad.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *