România are nevoie de un plan de acțiune împotriva sărăciei energetice, deoarece aproximativ 47% din populație încă utilizează în continuare lemn și cărbune pentru încălzire, a declarat Emil Calotă, vicepreședinte al agenției de reglementare în domeniul energiei, ANRE.
„Sărăcia energetică a devenit o prioritate pentru ANRE. Cred cu tărie că avem nevoie de un plan național de acțiune împotriva sărăciei energetice”, a spus el, în cadrul întâlnirii Asociației agenţiilor naţionale de eficienţă energetică din Europa (EnR). Începând cu data de 23 februarie 2017, ANRE, prin intermediul Departamentului pentru Eficienţă Energetică, a preluat Preşedinţia anuală şi Secretariatul Asociaţiei EnR
Calota a explicat că, în timp ce în UE-28, doar 10% din populație are facturi și arierate neplătite la energie, în România cifra este de 29%. Aproximativ 14% dintre români nu își pot încălzi casa, în timp ce cifra europeană este de 11%. În mod surprinzător, locuințele cu ziduri cu fisuri și mucegai se află la același nivel, cifra situându-se la 15% în România și 15,7% în UE.
De asemenea, românii cheltuiesc 63 de euro lunar pentru energie, 60 de euro în mediul rural și doar 31 de euro în gospodăriile sărace, a explicat el.
Aproximativ 42% din încălzirea națională (de aproximativ 76TWh anual) este furnizată de gaze, în timp ce 32% sunt furnizate de biomasă (în principal prin arderea lemnului și a cărbunelui), 16% prin încălzirea urbană centralizată și 10% prin electricitate, la nivel național.
Circa 7,5 milioane de gospodării folosesc în principal lemne, cărbune și GNL pentru încălzire (47%), în timp ce 33% din gospodării utilizează centrale pe gaze. Doar 17% din gospodării sunt conectate la sisteme de încălzire municipale (SACET).