ABMEE s-a înființat în anul 2003, printr-un parteneriat încheiat între Municipiul Brașov și Comisia Europeană, Directoratul General pentru Transport și Energie și a atras finanțări pentru a derula în Brașov proiecte pentru sustenabilitatea comunității locale, reducerea emisiilor de CO2, adaptarea la schimbările climatice, a spus Camelia Rață, director executiv al Agenției pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov (ABMEE), în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov”, organizate de Energynomics.
”O bună parte din activitatea noastră constă în monitorizare și management energetic – monitorizare, analiză și raportare a consumului de energie din iluminatul public, clădiri publice, transport, consumuri din amenajarea teritoriului – toate aceste date le avem la baza deciziilor”, susține ea.
AMBEE a întocmit un Plan de acțiune pentru energie durabilă – iar pentru 2020 ținta fixată de reducere a emisiilor de CO2 a fost de 32%, acum aflându-se în faza de raportare.
”Rezultatul reducerii emisiilor se vede mai mult în consum specificul, pentru că Brașovul se dezvoltă, desigur, a crescut consumul, dar există zone, precum iluminatul public, unde sunt reduceri semnificative”, a spus ea.
În același timp, AMBEE are în dezvoltare Planul pentru energie și climă durabilă pentru 2030. Iar noul proiect Tomorrow, dezvoltat de o echipă de tranziție, duce dezvoltarea durabilă și verde a Brașovului mai departe, cu stabilirea țintelor pentru 2040-2050, a mai afirmat ea.
”Proiectul Tomorrow a fost lansat anul trecut, între timp s-a înființat această echipă de tranziție și lucrăm pe domenii de activitate. În partea de management de proiect, împreună cu un alt proiect în derulare, în zona istorică – aplicăm și încercăm să atragem fonduri în municipalitate pentru reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la schimbări climatice”, susține Camelia Rață.
DESCARCĂ PREZENTAREA CAMELIEI RAȚĂ
”Această schimbare în sensul eficienței energetice și al neutralității climatice a intrat deja în limbajul politic ca un slogan. Politicienii merg și ei acum către neutralitatea climatică. Am început să înțelegem terminologia și să folosim acum conceptul cum trebuie”, a mai spus Camelia Rață.
Conceptul Tomorrow înseamnă ”TOwards Multi-stakehOldeRs transition ROadmaps With citizens at centre” – sau tranziția autorităților ținând cont de cetățean. Proiectul susține autoritățile locale în tranziția către orașe cu emisii scăzute de carbon, în dezvoltarea și punerea în aplicare a planurilor energetice și climatice pentru anul 2050, în determinarea traseului spre atingerea obiectivelor europene stabilite pe termen lung. Conceptul e dezvoltat în 6 orașe (Brașov, Brest, Dublin, Mouscron, Niš și València), care vor dezvolta foi de parcurs pentru tranziție, prin intermediul unui proces de colaborare și implicare al cetățenilor și altor părți interesate la nivel local, devenind proiecte pilot pentru tranziția altor orașe europene.
”În cele șase orașe vom dezvolta aceste foi de parcurs spre tranziția energetică, prin colaborarea și implicarea cetățenilor… Conceptul de tranziție energetică este nou, iar suportul tehnic, în cazul nostru este asigurat de un institut dedicat – Dutch Research Institute for Transitions”, a mai spus ea.
În același timp, Echipa de Tranziție a municipiului Brașov reușit să stabilească un plan de lucru, urmând să stabilească o foaie de parcurs pentru 2030-40-50. În domeniul construcțiilor, Echipa studiază cele mai bune soluții pentru alimentarea cu energie termică a unor noi dezvoltări: în sistem centralizat cu sursă de cogenerare de înaltă eficiență, prin producere locală prin micro-cogenerare și aport de energie verde, cât și variantele cele mai potrivite pentru a construi cu ajutorul unor soluții nZEB spre neutralitate climatică. Totodată, se fac analize pentru renovarea fondului construit pentru performanță energetică ridicată, au loc procese de monitorizare, analiză și evaluarea a consumului final de energie, lunar, anual și multianual, cât și verificarea documentațiilor tehnice pentru implementarea celor mai potrivite soluții de renovare cu limitările existente.
Ea a subliniat nevoia orașelor de a avea proiecte bancabile, adică ușor de finanțat de bănci, în mod direct și nu doar din fonduri europene. Pentru a finanța și orașele mici, proiecte sub 20 milioane euro, pe care marii finanțatori instituționali nu le finanțează, Comisia Europeană, prin BEI, a pus la punct o nouă facilitate specială pentru proiectele mici și agreată de bănci, EU City Facility.
”Trebuie să ne obișnuim cu ideea că avem nevoie de proiecte bancabile și în administrația publică locală, că nu putem să stăm cu mâna întinsă către fondurile europene. Nu e vorba numai de România – acest instrument este în toate țările europene”, a mai spus ea.
Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Eaton România, EnelX România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.