Camera Deputaţilor a aprobat marţi ordonanţa de urgenţă pentru declanşarea procedurii insolvenţei la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu-Severin, societate aflată în incapacitate de plată, spune Mediafax. Camera Deputaților este camera decidentă în această chestiune.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii a Camerei, spune că această ordonață va permite ca RAAN să-și continue activitatea şi să-i fie asigurată protecţia juridică necesară pentru siguranţa în exploatare. Și alți deputaţi ai principalului partid de guvernare au spus că ordonanța va permite salvarea acestei regii, o societate cu ramificații strategice pentru sectorul energiei electrice și nucleare din România, subliniind că din 2005 până acum compania a trecut de la profit la datorii către furnizori și bănci.
Potrivit Mediafax, “ordonanța ocolește prin derogare unele prevederi legale pentru permite RAAN să intre în insolvență cu păstrarea dreptului regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.” După hotărârea luată de Guvern în 2013 de a permite RAAN să intre în insolvență, a fost nevoie să fie construite reguli pe loc întrucât, motiva Guvernul, la aceea dată nu exista o lege care să reglementeze insolvența în cazul regiilor autonome.
Totodată, nici nu se putea permite ca regia să-și stopeze activitatea din pricina obiectului activității sale care presupune manevrarea unor substanțe extrem de periculoase rezultate în urma procesului de producție al apei grele, element fundamental în operarea miezului reactoarelor nucleare.
„Incapacitatea de plată în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind ştiut faptul că în instalaţiile R.A.A.N. – sucursula ROMAG PROD – se vehiculează 500 tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal şi exploziv, ce trebuie ars, în caz de sistare a producţiei de apă grea rezultând o cantitate însemnată de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influenţe negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zonă, cu efecte transfrontaliere”, spune ordonanța.
Pe lista creditorilor RAAN se află peste 300 de societăţi comerciale, dar și instituții publice și administrații locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN îniante de deschiderea procedurii de insolvenţă. Toate au de recuperat de la regia de stat aproape 1,9 miliarde de lei. În topul firmelor cărora RAAN le datorează bani se află și Compexul Energetic Oltenia, care pentru cărbunele livrat are de recuperat circa 208 milioane de lei.