Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 191 voturi „împotrivă”, 107 voturi „pentru” şi 16 abţineri, moţiunea simplă „PSD curentează banul public, bonusuri uriaşe, contracte cu dedicaţie şi secrete de stat la Transelectrica”, potrivit Bursa.
Transelectrica este o companie cu adevărat importantă, cu management performant, așa cum apreciază și reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, a declarat marți ministrul Economiei, Mihai Tudose, prezent în plenul Camerei Deputaților la dezbaterea Moțiunii.
“Mi-e foarte greu să înțeleg care este subiectul moțiunii. Partenerii noștri externi, creditorii noștri văd în Transelectrica o companie performantă. Această moțiune este doar o sinteză de metaforă. Eu nu confund semnatarii moțiunii cu cei care au scris-o. Această moțiune este generatoare de titluri de presă. Moțiunea are cifre false, lipsă de consistență. Să spui că transportatorul național de energie a abdicat de la misiunea sa este o denigrare”, a afirmat Mihai Tudose, citat de Agerpres.
Conform ministrului Economiei, profitul net al Transelectrica a fost, în 2014, de 358 de milioane de lei, față de 9,6 milioane de lei în 2010 și 110 milioane de lei în 2011. Dividendele pe care Transelectrica le-a plătit la stat în 2014 s-au cifrat la 120 de milioane de lei, față de 5 milioane de lei încasate în 2010 când ministrul Economiei era Ion Ariton.
“Nu am plătit niciun bonus, nici măcar un leu, membrilor Consiliului de supraveghere”, a mai spus Tudose. Moțiunea inițiată de deputații PNL cere ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, să ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica „de sub influența PSD”.
„Doar din dividendele Transelectrica pe 2014 către stat se pot plăti 123.000 de salarii minime, 142.000 de pensii. PSD-ul mult hulit de moțiune reprezintă interesele românilor. Creditorii noștri externi văd în Transelectrica un partener de încredere, un model de bună guvernanță corporativă. La Transelectrica, este un plan de dezvoltare a rețelelor de transport pe 10 ani, 2014-2023. Proiectele de infrastructură au o durată de realizare destul de mare și dacă începeați ceva pe mandatul dumneavoastră poate vedeam și noi azi.
Transelectrica devine un actor regional important. Unde și cu cine facem contracte nu vă spunem, să nu mergă careva dintre dumneavoastră să cumpere terenuri, să ne chinuim după aceea cu exproprierile. Avem și un Memorandum semnat cu Republica Moldova pentru interconexiuni și extindere de rețea”, a mai spus Tudose.