Proiectul gazoductului BRUA este prioritar pentru Comisia Europeană, astfel încât Bruxelles-ul va face toate eforturile ca el să fie realizat, a declarat Miguel Cañete, comisarul european pentru Energie, prezent la București la o reuniune în domeniul securităţii energetice în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Criza gazelor a învățat Europa niște lecții. Prima dintre ele este că, pentru a reduce vulnerabilitatea, trebuie interconectate toate statele membre. „Pentru o reală solidaritate, e nevoie de fluxuri bidirecționale. Acesta e un principiu general al Comisiei Europene (CE)”, a adăugat Miguel Cañete, comisarul european pentru Energie, citat de România Liberă.
Potrivit acestuia, proiectul este prioritar. „Pentru CE este un proiect important, care trebuie să se materializeze. E adevărat că există unele evenimente recente, dar faza unu are finanțare, va merge mai departe. CE o consideră o conductă importantă și va purta tot dialogul, va face tot efortul necesar pentru ea. Conductele sunt dificil de realizat. (…) CE va încerca și va face tot ce va putea pentru a convinge părțile și a facilita finanțarea pentru acest proiect”, a adăugat comisarul pentru Energie, într-o conferință de presă.
BRUA este gazoductul menit să interconecteze sud-estul Europei de zona centrală a continentului, care va fi construit pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria și care trebuie să permită fluxul gazelor în ambele direcții. Pentru implementarea proiectului, Transgaz, operatorul național al sistemului de transport gaze, a primit 179 milioane euro finanțare nerambursabilă de la UE. La sfârşitul lunii iulie însă, Transgaz a informat că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, după ce operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, a propus ca volumul de gaze care vor proveni din România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia. Anunțul Ungariei a luat pe toată lumea prin surprindere.