Acasă » Electricitate » Canicula creează vârfuri de cerere care produc creşteri record ale prețurilor electricității

Canicula creează vârfuri de cerere care produc creşteri record ale prețurilor electricității

9 august 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Consumul de energie electrică din aceste zile trebuie corelat cu o creștere a cererii de vârf pe perioada caniculei, spun experții. Prețul energiei a crescut pe unele intervale orare până peste 560 de lei/MWh marți, 8 august, pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de bursa monopolistă OPCOM. Și asta în contextul în care în piață a fost înregistrat un nou record de participați.

”Pentru ziua de livrare 8 august 2017 s-a înregistrat un nou record de participare pe PZU: 262 companii care au introdus cel puţin o ofertă şi au stabilit tranzacţii, reprezentând cota maximă de interes manifestat de participanţi de la lansarea mecanismului”, a anunțat luni OPCOM.

Explicația este simplă. Canicula creează un consum în creștere de energie. „Consumul de energie electrică din București a atins un nou vârf pentru perioada acestei veri, ajungând la peste 1.023 MW în ziua de 4 august, în condiții de caniculă. Vârful de consum anterior al sezonului de vară 2017 a fost atins tot în condiții de caniculă în data de 1 iulie, când a fost înregistrat un consum maxim de 936 MW. În general, vârfurile de consum de electricitate din București se situează în perioada de vară la circa 850 MW”, spun reprezentanţi ai E-Distribuţie Muntenia (grupul Enel).

La rândul său, arbitrul pieței energetice din România (ANRE) consideră că ultimul val de creștere spectaculoasă a prețurilor electricității nu a fost unul speculativ, ci unul dat de evoluția normală a pieței. ”ANRE consideră că creșterea prețurilor de pe PZU în special, dar și pe celelalte piețe, reflectă o funcționare corectă a mecanismelor de piață concurențială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condițiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă și lipsa vântului”, precizează ANRE. ”De altfel, creșterea prețurilor la energia electrică este evidentă pe toate piețele din Europa în general și în regiunea noastră în special, pe fondul creșterii consumului datorat temperaturilor extreme precum și diminuării aportului resurselor ieftine cum sunt energia hidro si eoliană”, spun oficialii instituției.

Aceeaşi explicaţie vine de la ministerul Energiei: „Este o vară caniculară și secetoasă, avem temperaturi record și consumurile pentru climatizare cresc foarte mult în această perioadă”, a declarat ministrul Toma Petcu. „Avem consumuri mari, aproape 8.000 MW am avut ieri, cam la fel cu perioada de iarnă”, a continuat Petcu, subliniind că România a avut, în toată această perioadă, capacitatea să producă suficientă energie pentru consumul propriu și pentru export.

Statul speculează economia și consumatorii

Sunt şi analiști care vin cu explicații alternative celor oferite de oficiali și de marile companii: statul speculează economia şi consumatorii casnici, prin Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica şi CE Hunedoara, este de părere Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod, făcând referire evoluţia preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM. Citat de Bursa, director general al Petprod constată că ”numele jocului în piaţa de energie este ‘Specula’. Într-o piaţă liberă, aşa cum este piaţa de energie, pe o bursă care respectă toate regulile, a specula o oportunitate nu este condamnabil, chiar dimpotrivă. Noi suntem, însă, într-un scenariu puţin diferit”, spune el.

”Speculaţi sunt consumatorii, industriali sau casnici şi asimilaţi casnici. Consumatorii vor plăti factura. Cine speculează? În absenţa contribuţiei energiei eoliene (nu bate vântul când e foarte cald), 90% din producţia de energie este a producătorilor de stat. Statul, prin producătorii Hidroelectrica, CEO, Nucleareletrica, CEH, speculează economia şi consumatorii casnici”, afirmă sursa citată.

”Despre caniculă şi vreme foarte caldă, despre hidraulicitate scăzută se ştia din martie 2017. Din criza ianuarie-februarie 2017 s-a ieşit greu şi cu pierderi. Ce au învăţat furnizorii, traderii şi distribuitorii care au supravieţuit crizei din ianuarie 2017? Cum s-au pregătit pentru o nouă criză, nu de ger, ci de căldură? Nu au învăţat nimic şi s-au trezit într-o nouă criză, sperâd că, începând din martie, preţurile îşi vor reveni. Ei bine, nu a fost aşa şi s-a văzut destul de devreme că producătorii nu vor ceda o poziţie câştigată.”

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *