Conferința „Automatizare industrială și stocarea energiei pentru eficiență energetică” organizată de energynomics.ro, marți, 22 mai, la Timișoara, a fost a treia din campania de informare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează” din acest an. Peste 50 de experți din zonă au participat la dezbaterile care au fost stimulate de cinci vorbitori de marcă, reprezentanți ai ANRE, ABB România, MET România Energy, Lubexpert și Tractebel Engineering.
Irina Nicolau, reprezentând Departamentul pentru eficiență energetică, din cadrul ANRE a expus prevederile legislative privind eficiența energetică in industrie, în contextul cadrului european și național pentru politicile climatice și energetice.
DESCARCĂ PREZENTAREA IRINEI NICOLAU
Domnia sa a insistat asupra programelor operaționale (precum European Energy Efficiency Fund – eeef), subliniind că noua perspectivă financiară 2014-2020 prevede o nouă abordare în materie de programare strategică pentru politica de coeziune.
Cerere în creștere de sisteme automatizate, în toate industriile
Schimbările majore în domeniul tehnologic au loc în segmentul industrial a subliniat Daniel Sirman, Executive Manager, Segment Sales Industry, ABB România, în deschiderea intervenției sale.
“Îmbunătățirea explozivă în puterea de calcul, capacitatea de stocare și conectivitatea sunt tehnologiile care se extind, în prezent, în sectorul industrial și conduc la noi oportunități de creare a plus-valorii la nivelul companiilor”, a explicat reprezentantul ABB.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL SIRMAN
ABB este un jucător cheie pe cele mai dinamice segmente relevante pentru sectorul energetic. Între acestea, reprezentantul ABB s-a referit la internetul obiectelor (rețele electrice, automatizări industriale etc), tehnologii cloud (folosind software-ul cloud și furnizarea echipamentelor electrice de tip data-center), electrificarea transportului, explorarea avansată a petrolului și a gazelor, furnizarea invertoarelor și a sistemelor SCADA pentru energia regenerabilă.
“Față de anul 2007, în România constatăm o creștere exponențială pentru ABB România, în ceea ce privește liniile robotizate. Deja avem cereri de linii robotizate în toate domeniile de activitate; în afară de industria producătoare de mașini, avem o cerere solidă dinspre industria de food and beverage. În această industrie, produsele trebuie să fie sigure și sănătoase, iar roboții și sistemele automatizate permit un control eficient și constant al standardelor de calitate impuse în industria alimentare”, a precizat Daniel Sirman.
MET România Energy – eficiență energetică testată în proiecte realizate
Andrei Bucur, Business Development Manager la MET România Energy, a prezentat cartierul inteligent Popasului Residence, un proiect din nordul Bucureștiului unde casele au fost dotate cu panouri fotovoltaice și cu un sistem de smart home, menit să ușureze viața utilizatorului și în același timp să eficientizeze consumul de energie al locuinței. “Panourile fotovoltaice garantează un aport semnificativ la încălzirea locuinței și un cost redus la factura de întreținere”, a explicat Andrei Bucur. Mai mult decât atât, MET a proiectat și implementat o conexiune între sistemul de încălzire și panourile fotovoltaice, astfel încât, pe timp de iarnă, sistemul de încălzire pornește pe aer condiționat și încălzește clădirea până când se consumă bateriile. Din acel moment, sistemul oprește alimentarea cu energie electrică și pornește sistemul pe bază de gaze naturale, în prezent mai ieftine decât energia electrică.
O asemenea investiție reprezintă mai puțin de 10% din investiția totală în construcția unei case noi, iar sistemele prezentate pot fi folosite și în clădiri existente, întrucât instalarea lor este minim invazivă, a precizat Andrei Bucur.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI BUCUR
În ceea ce privește stocarea energiei, merită să subliniem că soluțiile tehnologice sunt dezvoltate nu doar în străinătate. Există companii care produc în produc chiar în România sisteme de producere și stocare a energiei. “Nu doar alții au acces la tehnologie, nu doar alții au idei și fac investiții în acest sector”, a insistat Andrei Bucur, referindu-se la compania Stratum Enclosures (descarcă prezentarea lui Bogdan Cristian Cojocaru, Business Development Manager la Stratum Enclosures), ale cărei soluții integrează generarea de energie regenerabilă (eolian, solar), cu stocarea de electricitate în baterii și cu generatoare de curent continuu ca sistem de rezervă. Sistemele sunt produse la fabrica din București, iar 99% din producție pleacă la export.
Eficiență energetică prin utilizarea lubrifianților Mobil
În intervenția domniei sale, Victor Năstase, Industrial Manager Lubexpert România, a prezentat compania și activitatea acesteia în calitate de importator și distribuitor autorizat ExxonMobil. Domnia sa a precizat că lubrifianții Mobil acoperă toate domeniile și toate aplicațiile industriale, după care a expus serviciile Lubexpert România: asistență tehnică, monitorizarea uleiului și a utilajului prin analize de laborator Mobil Serv Lubricant Analysis, servicii de inginerie planificată și training-uri tehnice.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VICTOR NĂSTASE
Victor Năstase a prezentat mai multe studii de caz pentru a exemplifica în cifre economiile de combustibil și reducerea consumului de energie electrică care vin odată cu utilizarea unor lubrifianți de calitate. “Suntem prezenți în toate județele, ceea ce ne permite să oferim o durată de livrare foarte redusă”, a precizat Victor Năstase.
Inițiativa GEFF – finanțare ieftină pentru consumatorul final
Mark Velody, Project Manager – EBRD GEFF Romania / Tractebel Engineering a prezentat cele mai recente inițiative ale BERD în domeniul finanțării acțiunilor de eficiență energetică în România. “Ceea ce ne propunem este să transformăm o idee într-o investiție concretă având ca rezultat creșterea eficienței energetice, într-un mod simplu și nebirocratic”, a subliniat Mark Velody.
Dedicată sectorului rezidențial, inițiativa pune la dispoziție 100 de milioane de euro prin intermediul a două bănci comerciale (Banca Transilvania și Unicredit), cu susținerea tehnică din partea Tractebel Engineering.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARK VELODY
Prin intermediul băncilor asociate, persoanele fizice pot obține finanțare la costuri mai mici decât cele existente pe piață pentru îmbunătățirea performanțelor energetice ale locuințelor prin credite ipotecare, credite de consum și carduri de credit.
Pentru mai multe informații vizitați site-ul facilității sau contactați consultantul facilității (Tractebel Engineering) trimițând un e-mail sau folosind help-line 031 22 48 104.
Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experți, reprezentanți de la ABB România, ALD Automotive, ANRE, AON România, BeeSpeed, Bjorn Heizung, Business Development Group, Contras, Eaton Electric, EETim, EnergoBit, Enevo Group, ENGIE România, Esapro, Eta-2u, Exelo, Fondul Român pentru Eficiența Energiei, Heliopolis Ro Energy & Engineering, Hella, Infinitrade România, Lubexpert, MET România Energy, Neon Lighting, OMV Petrom Gas, Phoenix Contact, ProCredit Bank, Renewables Consulting, Siemens, Stratum Enclosures, Tractebel Engineering, Transelectrica.
Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ABB România, Lubexpert, MET România Energy, Stratum Enclosures și EBRD GEFF Romania / Tractebel Engineering.
Ca urmare a inițiativei reușite din 2017, energynomics.ro organizează a doua campanie media pentru eficiență energetică în țară! Campania se va desfășura în limba română, sub titlul “Eficiență energetică pentru rezultate care contează“ – un nume care aliniază concepte, informații și soluții menite să promoveze eficiența energetică în rândul publicului țintă.
Aceasta este o campanie cu scopul de informare și educare a factorilor de decizie din autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari. Obiectivul asumat este să influențăm pozitiv atitudinea și comportamentul acestora cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.
Participare
Accesul la conferință este deschis tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza confirmării de participare transmise de energynomics.ro. Ne poți scrie la office @ energynomics.ro pentru a solicita o invitație!
În intervalul martie-noiembrie 2018 am programat șase conferințe cu scopul de a sublinia necesitatea și beneficiile implementării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.
Conferințele anului 2018 în cadrul campaniei de comunicare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează”
- 4 iulie, Constanța
- 17 octombrie, Craiova
- 14 noiembrie, Oradea
- 14 martie, Iași – articol post-eveniment
- 26 aprilie, Cluj-Napoca – articol post-eveniment
Tematică
- Servicii energetice: Prevederile legale și soluții pentru stimularea pieței serviciilor energetice, echilibrare și flexibilitate energetică
- Informarea consumatorilor – aspect vital în promovarea eficienței energetice
- Centrale termice și încălzire: evaluarea potențialului de creștere a eficienței în cogenerare și încălzire centralizată
- Obligații, audituri și monitorizare: opțiuni de implementare și probleme privind monitorizarea
- Planuri de acțiune naționale pentru eficiență energetică – mobilitatea electrică, inițiative locale