Acasă » Interes general » Carbon Expert: Prețul certificatului de carbon crește la aproape 73 de euro, în ton cu indicele TTF

Carbon Expert: Prețul certificatului de carbon crește la aproape 73 de euro, în ton cu indicele TTF

14 august 2024
Interes general
energynomics

Certificatul de emisii de carbon (EUA) a urmărit îndeaproape prețurile gazelor naturale de pe piața TTF (Title Transfer Facility) joi – 08.08, deoarece acestea au revenit din nou de la un nivel important de rezistență tehnică, înainte de a-l depăși pentru scurt timp, la sfârșitul sesiunii. Piața a avut dificultăți în a găsi o direcție clară vineri, 09.08, din cauza volumului redus de tranzacții din timpul verii și a lipsei de factori fundamentali care să influențeze piața. În schimb, sesiunea de luni, 12.08, s-a încheiat la bursa ICE ECX cu o creștere semnificativă, de 4.32%, față de sfârșitul săptămânii trecute, ajungând la prețul spot de 72.86 Euro/tCO2, conform Carbon Expert.

Pe măsură ce Uniunea Europeană (UE) încearcă să atingă obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030, echilibrul dintre cerere și ofertă în Sistemul UE de Comercializare a Emisiilor (EU ETS) este atent analizat. Sistemul, conceput pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, este așteptat să încheie a patra fază în 2030 cu un surplus semnificativ de certificate de emisii. Totuși, acest surplus ascunde unele provocări, mai ales pe măsură ce UE își intensifică eforturile de electrificare și decarbonizare. Desi ne-am astepta ca regulile pietei libere, precum o oferta mai mare decat cererea sa determine un pret scazut al certificatului de emisii EUA, se pare ca alti factori sunt determinanti in aceasta piata, precum interventionismul de la Bruxelles si tranzactionarea certificatelor EUA pe piata financiara, unde actorii sunt nelimitati, de la persoane fizice la mari fonduri de investitii sau de pensii.

În 2023, Sistemul UE de Comercializare a Emisiilor (EU ETS) s-a încheiat cu un surplus de 2,27 miliarde de certificate de emisii (EUA), determinat de supra-alocarea istorica in primul rand, dar si de reducerea producției de energie electrică și de creșterea utilizării energiei regenerabile. Acest surplus, ușor mai mic față de cele aproximativ 2,4 miliarde de EUA din 2022, arată impactul intervențiilor politice și creșterea adoptării energiei regenerabile. Printr-o politica centralizata si decisa la Bruxelles,  o parte din surplus este transferata catre Rezerva pentru Stabilitatea Pieței (MSR – Market Stability Reserve) și Rezerva pentru Nou Intrați (NER – New Entrance Reserve), ceea ce asigură că o parte destul de mare a certificatelor EUA rămâne în afara circulației.

Unul din scenariile Comisiei Europene, aliniat cu obiectivele UE pentru 2030 în materie de emisii CO2, arată o situație diferită. Conform acestuia, surplusul de certificate ar putea scădea la mai puțin de 1,1 miliarde de certificate până în 2030. Această schimbare depinde de o creștere semnificativă a producției de energie electrică, până la 3.153 TWh până în 2030, susținută de accelerarea instalării capacităților de energie regenerabilă. Scenariul prevede, de asemenea, reduceri mai mari ale emisiilor în sectoare precum transportul și încălzirea (EU ETS 2), ceea ce ar crește cererea de certificate EUA, reducând surplusul și, astfel, crescând prețul acestora. In perspectiva intrarii acestor sectoare de activitate in EU ETS din 2026, se preconizeaza un pret al certificatului EUA, mai mare de 100 euro/tCO2.

Viitorul EU ETS este strâns legat de tranziția energetică a UE. Pe măsură ce UE se apropie de obiectivele sale pentru 2030, analiza atentă a echilibrului dintre cerere și ofertă în cadrul ETS va fi esențială pentru a asigura o piață a carbonului echilibrată, eficientă și corectă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *