Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a reuşit să păstreze un avans de două cifre la finalul primului semestru (S1) din acest an, pe fondul unei luni iunie marcate de acordarea de dividende şi de o serie de incertitudini politice, conform unui comunicat. BET, principalul indice al pieţei, cel care măsoară evoluţia celor mai lichide companii, a încheiat luna iunie la un nivel de 7.855 puncte, ceea ce corespunde unei creşteri de 10,87%. Un avans mult mai puternic a fost consemnat de indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET. La 10.226 de puncte, BET-TR a consemnat o creştere de 16,85% la finalul primului semestru.
Sezonul dividendelor a marcat puternic luna iunie, iar cele mai mari randamente ale dividendelor acordate au depăşit 18%. Clasamentul ia în considerare dividendele acordate până la dată de 30 iunie 2017 de de companiile listate, prezente în cel puţin un indice al BVB.
Cele mai mari randamente al dividendelor au fost acordate de Oil Terminal (18,3%), Conpet (17,42%), Electroargeş (13,33%), Transgaz (12,94%) and Romgaz (12,42%). În plin de sezon de acordare a dividendelor şi în ciuda incertitudinilor interne care s-au reflectat pe piaţă de capital, valoarea medie zilnică de tranzacţionare s-a menţinut la un nivel ridicat. La finalul primului semestru, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor efectuate a crescut cu peste 30% şi a ajuns la 9,68 milioane de euro.
„Prima jumătate de an a adus investitorilor de la Bursă de Valori Bucureşti două listări valoroase şi un sezon al dividendelor care s-a făcut remarcat prin randamente semnificative. Piaţă locală de capital se reaşază pe noi baze, iar investitorii vor avea parte de o a două jumătate de an extrem de ofertantă la BVB cu noi listări şi noi produse,” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.
„România se remarcă în rândul investitorilor prin randamentul dividendelor, însă şi câştigul potenţial din creşterea preţului acţiunilor este de urmărit având în vedere performanţă economică foarte bună a ţării. Dacă piaţă de capital va fi lăsată să-şi urmeze cursul normal atunci perspectivele şi potenţialul de dezvoltare pe termen mediu nu ar avea de suferit, toţi factorii implicaţi direct sau indirect beneficiind astfel de dezvoltarea pieţei de capital româneşti,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.
Prima jumătate de an a fost marcată de listarea a două companii. Pe 16 mai, au intrat la tranzacţionare acţiunile DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, în urmă finalizării cu succes a celei mai mari oferte publice iniţiale (IPO) derulată de o companie privată pe piaţă de capital românească, de peste 944 milioane lei (207 milioane euro). Acţiunile AAGES (Asociaţia pentru Aplicarea Generatoarelor Statice), simbol bursier AAG, companie care proiectează şi fabrică instalaţii de încălzire prin inducţie pentru o gama largă de aplicaţii, au început tranzacţionarea la Bursă de Valori Bucureşti (BVB) pe 19 iunie, în urmă unei oferte prin care actionarii au vândut 15% din companie pentru circa 5,5 de milioane de lei.
Capitalizarea companiilor româneşti a ajuns la 19,25 miliarde de euro la finalul lunii iunie, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a depăşit 37 de miliarde de euro.