Rețeaua digitală presupune, atât pentru producători, cât și pentru consumatori, generarea și administrarea de volume mari de date, ceea ce constituie deja una dintre provocările la care trebuie să răspundă companiile de utilități din energie. “Nu vom putea face față tendințelor din deceniile următoare, dacă vom continua să folosim aceleași procese”, a precizat Cătălin Mărmureanu, director de vânzări pentru România și Republica Moldova, la Schneider Electric, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților”, organizate de Energynomics.. “Soluția este să schimbăm mix-ul de energie utilizată, preponderent în favoarea surselor regenerabile, iar marile rețele de utilități pot juca un rol foarte important în valorificarea oportunităților pe care le aduce procesul de decarbonizare”, a precizat el.
Eforturile de reducere a impactului asupra mediului vor contribui la creșterea cererii de energie electrică din surse regenerabile. De asemenea, tranziția către transporturile electrice va stimula cererea, alături de nevoia în creștere de energie electrică pentru încălzire/răcire și pentru serverele de date. “Toate acestea înseamnă o cerere de energie electrică mai mare cu 62% până în 2050”, a spus Cătălin Mărmureanu. El s-a referit apoi la trei zone de intervenție pentru un viitor sustenabil: generarea decarbonizată și integrarea regenerabilelor, creșterea eficienței prin digitalizare și decarbonizarea rețelelor prin utilizarea de echipamente mai prietenoase cu mediul.
Pierderile din zona de transport și distribuție la nivel european însumează 5 miliarde de dolari, anual, în condițiile în care 67% din producția de energie electrică se bazează pe combustibili fosili. Ca urmare, reducerea pierderilor înregistrate la nivelul rețelelor de utilități poate contribui semnificativ nu doar la performanțe financiare mai bune, ci și la efortul comun de decarbonizare. “În plus, multe din echipamentele utilizate în rețelele de transmise a electricității folosesc SF6, un gaz cu performanțe electrice extraordinare, dar cu un impact puternic asupra mediului, dacă nu este reciclat corespunzător”, a mai spus Cătălin Mărmureanu.
Potrivit acestuia, digitalizarea este soluția atât pentru integrarea surselor regenerabile de energie, cât și pentru a răspunde la nevoile consumatorilor. “Putem juca un rol pozitiv dacă integrăm electricitatea cu digitalul.”
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN MĂRMUREANU
Un exemplu expus de Cătălin Mărmureanu este o companie de utilități din Italia, care a implementat soluțiile Schneider Electric în rețeaua sa de substații secundare – puncte de control și ADMS pentru a controla toată rețeaua. “Prin această investiție, beneficiarul a ajuns la performanța de a integra energia regenerabilă foarte rapid și cu maxim de eficiență. Totul a venit la pachet cu reducerea pierderilor din rețea, îmbunătățirea indicatorilor SAID-SAIFI, cu deplasări mai puține și mai eficiente ale echipelor de intervenții în teren”, a explicat reprezentantul Schneider Electric.
Conferința „Viitorul utilităților – mai mult, mai ieftin, mai sigur” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: Automatica, CEZ Romania, Eaton Electric, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Schneider Electric, Transelectrica.