Cursul va ajunge la 4,99 lei/euro la final de 2021, cu spargerea nivelului simbolic de 5 lei/euro în primăvara anului viitor, în timp ce cursul dolar-leu ar putea atinge 4,20 lei/dolar în decembrie, şi 4,30 lei/dolar în martie anul viitor, se arată într-o analiză elaborată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.
În plus, după un avans al economiei de 5,7% în 2021, estimările vizează un salt de 5,1% în 2022 şi unul de 4,5% în 2023, conform Agerpres.
„Stabilitatea cursului de schimb a însemnat o reuşită notabilă a perioadei pline de provocări din ultimul an şi jumătate. În privinţa viitorului, sunt unele semne de întrebare. Vom avea presiunea unui deficit de cont curent în creştere, sau cel puţin aflat la niveluri ridicate? Se pare că da. Deficitul de cont curent îl vedem la 5% anul acesta şi 5,3% anul viitor. Anul trecut, la puţin sub 11 miliarde euro, a fost adâncit (cu 5,5% faţă de 2019) printr-o scădere mai redusă a importurilor faţă de exporturi. Diferenţa de ritm reflectă, de fapt, un trend care generează preocupare. În estimarea pentru anul viitor, exporturile cresc într-un ritm mai lent decât importurile (diferenţă de 2 puncte procentuale), şi aceasta este o problemă ce trebuie privită cu seriozitate, mai ales în perspectivă îndelungată”, a explicat Claudiu Cazacu.
Pe de altă parte, analiza arată că sunt de aşteptat intrări consistente de fonduri europene, accelerate, pe măsură ce ar fi disponibile şi resursele din PNRR, în creştere de la aproape 4 miliarde euro în 2021 la 6,3 miliarde în 2022 şi 7,9 miliarde euro în 2023.
„Deasemenea, estimăm şi o oarecare revigorare a remiterilor celor care lucrează în străinătate. Acestea vor linişti tendinţa ascendentă a euro-leu, diminuând viteza de depreciere a leului. Pe termen lung va fi esenţial să utilizăm cât mai eficient resursele puse la dispoziţie într-o conjunctură ieşită din comun, pentru că altfel am pregăti terenul, de fapt, pentru dezechilibre şi mai mari”, susţine Claudiu Cazacu.