Comisia Europeană a aprobat marți, în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat, o măsură adoptată de Bulgaria prin care va investi 16 milioane de euro pentru extinderea depozitului de gaze de la Chiren al companiei Bulgartransgaz, informează BTA.
Bulgartransgaz va investi aproximativ 285 de milioane de euro pentru a extinde capacitatea de înmagazinare a depozitului subteran de gaze de la Chiren, care este singura facilitate naturală de depozitare de gaze din Bulgaria. Capacitatea de înmagazinare ar urma să crească de la 550 milioane metri cubi până la un miliard de metri cubi. De asemenea, va fi majorată capacitatea de a retrage şi a furniza gaze naturale în rețea, conform Agerpres.
Bulgaria a înştiințat Comisia Europeană că are de gând să susțină investiția Bulgartransgaz cu o garanție publică pe nouă ani acordată pentru împrumutul de finanțare a măsurii, cu o valoare de 16 milioane de euro. Obiectivul este acela de a asigura securitatea aprovizionării cu gaze, să majoreze concurența pe piața de gaze, inclusiv printr-o mai mare integrare a depozitului de gaze de la Chiren în rețea precum şi să promoveze tranzacțiile cu gaze în regiune.
Extinderea capacității de înmagazinare a depozitului subteran de gaze de la Chiren este un Proiect de Interes Comun inclus pe cea de a cincea listă a proiectelor de acest tip. Obiectivul proiectelor de interes comun este acela de a completa piața energetică internă a Europei şi a ajuta UE să atingă obiectivele în domeniul energiei şi climei.
Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite ca ajutoarele de stat să faciliteze dezvoltarea anumitor activități economice sau a anumitor regiuni economice. Executivul comunitar a ajuns la concluzia că măsura este necesară şi adecvată pentru a facilita investiția Bulgartransgaz în facilitatea sa de stocare de gaze. De asemenea, Comisia a concluzionat că măsura este, de asemenea, proporțională, deoarece ajutorul va fi limitat la minimul necesar pentru a garanta investiția în facilitate şi că nu va avea efecte negative asupra competiției din UE. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.