Acasă » Interes general » CE aprobă schema de ajutor de stat de 579 mil. euro pentru industrie

CE aprobă schema de ajutor de stat de 579 mil. euro pentru industrie

22 noiembrie 2024
Industrie
energynomics

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat care protejează companiile din România care folosesc multă energie electrică, schemă prin care ne asigurăm că industriile energointensive nu părăsesc România, a declarat, joi, la briefingul de la finalul şedinței de Guvern, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

„Am primit astăzi o veste bună din partea Comisiei Europene. Practic, a fost aprobată schema de ajutor de stat care protejează energointensivii, companiile din România care folosesc multă energie electrică, şi le permite să solicite exceptarea de la plata certificatelor verzi în procent de 75% sau 85%, în funcție de domeniul de activitate al fiecărei companii. Este o schemă care expira anul acesta. Exista dinainte şi acum o vom avea până la finalul anului 2031. Este în valoare totală de 578,8 milioane euro. Practic, prin această schemă ne asigurăm că industriile energointensive nu părăsesc România, rămân aici, creează în continuare locuri de muncă şi dezvoltare”, a explicat Burduja.

Comisia Europeană a aprobat joi, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei), al cărei scop este să reducă nivelul taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, a informat Executivul comunitar printr-un comunicat.

În 2011, România a introdus certificate verzi pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile, conform cărora producătorii eligibili de energie electrică din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs şi livrat în rețea. Furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze o cotă obligatorie de certificate verzi. În cele din urmă, costurile certificatelor verzi sunt transferate consumatorilor prin intermediul unei taxe.

Schema vizează reducerea nivelului taxei pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, atenuând astfel riscul ca întreprinderile să îşi mute activitățile în locuri din afara UE, cu politici mai puțin ambițioase privind clima. Schema se va desfăşura până la 31 decembrie 2031 şi are un buget estimat de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei).

Potrivit sursei citate, măsura va aduce beneficii întreprinderilor din sectoarele enumerate în anexa 1 la Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului şi energie (OACME). Sectoarele respective se bazează într-o măsură considerabilă pe energie electrică şi sunt expuse în mod deosebit comerțului internațional. Beneficiarii vor beneficia de o reducere a taxei cuprinsă între 75% şi 85%, în funcție de expunerea lor la risc. Reducerea aplicabilă nu trebuie să ducă la o taxă mai mică de 0,5 euro/MWh.

În cadrul schemei, beneficiarii vor trebui fie să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, fie să acopere cel puțin 30% din consumul de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, fie să investească cel puțin 50% din ajutor în proiecte care să ducă la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *