Comisia Europeană a adoptat vineri decizia de autorizare a modificărilor aduse schemei de sprijin prin certificate verzi (CV) pentru producția de energie din surse regenerabile, a anunțat Ministerul Energiei. ”Comisia Europeană apreciază amendamentele aduse ca fiind în concordanță cu regulile Comisiei privind ajutorul de stat. Odată cu aprobarea Comisiei s-au întrunit toate condițiile legale pentru realizarea unei reforme în domeniul energiei regenerabile”, se arată într-un comunicat.
Prin aprobarea obținută de la Comisia Europeană la sfârșitul săptămânii trecute, privind modificările aduse schemei de sprijin prin certificate verzi, proiectul de modificare și completare a Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie întrunește toate condițiile legale pentru a fi promovat.
”Astfel, a fost identificată o soluție de echilibru în ceea ce privește mecanismul de promovare a producției de energie regenerabilă, decizia privind adoptarea reformei rămânând la latitudinea unui Guvern politic, care are susținerea Parlamentului.
Lipsa unei decizii în timp util privind adoptarea reformei pieței producătorilor de energie regenerabilă nu trebuie să afecteze consumatorul final, iar continuarea actualului sistem de cote anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, urmând a se face în conformitate cu recomadările ANRE, potrivit prevederilor legale”, se mai arată în comunicatul Ministerului Energiei.
Însă aprobarea de către CE vine pe fondul protestelor micilor producători, care s-au adresat în parte DG Competition. În timp ce modificările au mulțumit producătorii mari și în mare parte pe cei din eolian, care au transmis un punct de vedere anterior aprobator noilor schimbări, mici producători spun că deja se pregătesc falimente masive, întrucât modificările nu îi avantajează.
Federația investitorilor PATRES, care reprezintă mai multe companii mici cu capital românesc, susține că noua ordonanță de modificare a Legii 220/2008 a regenerabilelor ”sacrifică investitorii mici și mijlocii și, mai ales, capitalul autohton investit în regenerabile”, se arată într-un comunicat remis anterior energynomics.ro la sfârşitul lunii noiembrie.
Principalele modificări aduse schemei sunt:
- modul de calcul al cotei de CV (noul mod de calcul va conduce la o distribuție mai uniformă a impactului asupra consumatorului final);
- creșterea duratei de valabilitate a certificatelor (CV emise de la 1 ianuarie 2017 vor fi valabile până la 31 decembrie 2031)
- prelungirea perioadei de amânare și a celei de recuperare a CV amânate;
- CV vor fi înregistrate valoric numai în momentul tranzacționării lor;
- modul de tranzacționare (acesta va fi restricționat, tranzacțiile urmând a fi făcute pe o piața centralizată a V);
- modul de transfer al costurilor cu CV către consumatorii finali;
- valorile minime și maxime ale CV (minimul 29,4 EUR/CV și maxim 35 EUR/CV);
- se introduce un impact la consumatorul final maxim acceptat în cuantum de 11,1 euro/MWh.
Celelalte elemente ale schemei rămân neschimbate (durata, finanțarea, regulile de cumul), precizează ministerul Energiei