Energia nucleară va rămâne o componentă importantă a structurii de producție de energie din UE până în 2050, cu jumătate dintre statele membre bazându-și producția în bandă și pe această resursă, a enunțat Comisia Europeană (CE) într-un raport dedicat programelor nucleare europene (PINC).
Raportul emis menționează că, în cazul urmării cursului natural al acestei structuri de producție, „statele membre trebuie să aplice cele mai înalte standarde de siguranță, securitate, managementul deșeurilor și non-proliferare, precum și diversificarea aprovizionării cu combustibil nuclear”. Aceste elemente sunt menite să contribuie la „atingerea obiectivelor din cadrul 2030 privind energia și clima”, indică raportul Comisiei.
Autorii raportului au menționat că, per ansamblu, economiile care compun piața europeană sunt printre cele mai ecologice din lume. Cu 27% din electricitate produsă din energie nucleară și 27% din surse regenerabile, în UE se generează mai mult de jumătate din electricitate fără emisii de carbon.
„Concluziile documentului arată că, raportat la perspectiva anului 2050, această tehnologie cu emisii reduse de carbon va rămâne o componentă importantă a mixului energetic al UE. În același timp, după cum au arătat și colegii noștri de la FORATOM (asociația industriei nucleare europene – n.r.), trebuie spus că PINC nu include o mențiune privind țintele de producție a energiei nucleare, în condițiile în care estimările arată o scădere a capacității nucleare la nivelul UE până în 2050 – de la 120 Gwe, nivelul înregistrat în prezent, la 100 GWe”, a declarat Marius Gheorghiu, Directorul General al ELCOMEX IEA, compania care deține președinția ROMATOM (Forumul Atomic Român).
Din perspectiva menținerii poziției de lider pentru UE în sectorul nuclear, construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă ar ajuta la păstrarea acestui avantaj competitiv, cu impact direct economic și social, a adăugat Marius Gheorghiu.
„ROMATOM apreciază viziunea Comisiei Europene în ceea ce privește menținerea poziției UE de lider tehnologic în domeniul nuclear. Crearea condițiilor pentru implementarea acțiunilor menite să contribuie la materializarea acestei viziuni va genera noi oportunități pentru companiile europene, cu impact direct la nivelul pieței muncii și a competitivității UE. În acest context, proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă este mai mult decât adecvat pentru a fi implementat, având beneficii directe atât din perspectiva industriei locale, cât și în ceea ce privește atingerea țintelor asumate de România pentru decarbonizarea sectorului energetic”, a adăugat el.