Acasă » Interes general » CE lansează consultări publice privind planul de acțiune pentru digitalizarea sistemului energetic

CE lansează consultări publice privind planul de acțiune pentru digitalizarea sistemului energetic

6 octombrie 2021
Interes general
energynomics

În această săptămână, Comisia Europeană a lansat o consultare publică în contextul în care pregătește un plan de acțiune pentru digitalizarea sistemului energetic, care urmează să fie publicat în primul semestru al anului 2022. Consultarea se va desfășura până la 24 ianuarie 2022 și este deschis pentru toate părțile interesate din lanțurile de valoare digital și energetic și includ operatori de sisteme de transport, operatori de sisteme de distribuție, furnizori IT, IMM-uri, agregatori, consumatori, comunități energetice, producători de echipamente, industrii cu consum intensiv de energie, operatori de clădiri și producători de autoturisme.

Planul de acțiune este gândit în contextul obiectivelor acordului european de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și realizare a neutralității climatice până în 2050, precum și cel al participării la “Europa pregătită pentru era digitală”. Tranziția dublă verde și digitală solicită un sistem energetic mai funcțional, inteligent, integrat și mai curat, garantând în același timp o energie accesibilă și o tranziție echitabilă pentru toți.

Transformarea digitală a sistemului energetic aduce multiple beneficii potențiale, dar vine și cu de riscuri și provocări care țin de specificitățile sistemului energetic. De exemplu, cum să utilizăm simultan tehnologiile vechi cu tehnologii noi și inteligente sau cum să abordăm amenințările privind securitatea cibernetică care ar putea afecta aprovizionarea cu energie ca serviciu esențial pentru societate. Este nevoie de un răspuns politic integrat al UE pentru a se asigura că investițiile în tehnologii digitale în sistemul energetic contribuie la Acordul verde și la “Europa pregătită pentru era digitală”. Acțiunea UE ar trebui să asigure, de asemenea, că digitalizarea sistemului energetic contribuie la o piață unică funcțională de bunuri și servicii legate de energie și date.

Destinată tuturor părților interesate, grupurilor de consumatori, instituțiilor academice și de cercetare și persoanelor interesate, consultarea publică se va concentra pe exemplele existente de digitalizare a energiei în viața de zi cu zi, abilitarea consumatorilor și implicarea cetățenilor în tranziția energetică. A doua parte a chestionarului analizează fațete specifice digitalizării sistemului energetic.

În ultima lună, foaia de parcurs a CE privind Planul de acțiune pentru digitalizarea energiei a primit deja peste 40 de comentarii de la companii și asociații de afaceri precum ENTSO-E, Westinghouse, Siemens, COGEN, E.ON, Eurelectric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *