Nuclearelectrica salută decizia Comisiei Europene de a adopta Actul Delegat Complementar, incluzând astfel energia nucleară și gazele naturale în domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă, ne-a transmis compania. Documentul confirmă astfel rolul semnificativ al acestor două surse de energie în asigurarea securității energetice a statelor și în atingerea țintelor de decarbonare.
Astfel, prin Actul Delegat, proiectele majore de investiții în domeniul nuclear, precum retehnologizarea unităților nucleare, construcția de noi capacități și dezvoltarea de tehnologii inovatoare, sunt considerate sustenabile pentru a contribui la tranziția energetică a statelor membre.
De asemenea, este recunoscut dreptul fiecărui stat UE de a-și alege propriul mix energetic național, prin raportare la resursele, expertiză și capacitățile existente. Taxonomia UE își propune să orienteze investițiile private către sursele necesare pentru a accelera tranziția energetică și pentru a atinge neutralitatea climatică.
„Includerea energiei nucleare în domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă este un pas important pentru dezvoltarea industriei nucleare europene și recunoașterea rolului semnificativ pe care nuclearul îl are într-un mix energetic echilibrat, diversificat, durabil și stabil. Flota europeană actuală de reactoare nucleare, precum și extinderea capabilităților existente este o necesitate pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu energie. Includerea energiei nucleare în Taxonomia UE pentru a permite statelor dezvoltarea de proiecte nucleare în timp util ne va ajută să ne atingem mai repede țintele climatice și să contribuim la un viitor mai curat din punct de vedere energetic”, a spus Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
La nivel global, conform datelor publicate în analiză McKinsey, 275 trilioane de dolari, sau aproximativ 9.2 trilioane/an, reprezintă fonduri necesare activelor fizice în perioada de tranziție, până la nivelul anului 20501. Fără investiții în industria nucleară, costul tranziției către o economie sustenabilă crește cu 1,6 trilioane de dolari, conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) 2.
Nuclearelectrica are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de Euro, printre care: Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere. Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată la stabilitatea enegetica a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști.
Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agenția Internațională pentru Energie (IAE)3 în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA) în 2020, retehnologizarea are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune.). Costul energiei generată de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, în timp ce costul energiei generată de reactoarele modulare mici (SMR) NuScale este 64 USD/MWh, la costul forței de muncă din SUA.
Realizarea proiectelor de investiții ale SN Nuclearelectrica SĂ vor conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum și estimativ 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel național, precum și la evitarea eliberării în atmosfera a aproximativ 24 milioane de tone de CO2 anual.