CE Oltenia va cere acordul acționarilor, în cadrul adunării din 12 august, pentru a vinde imobilele sau activele care nu fac parte din activitatea de bază companiei, se arată în convocator.
Compania motivează vânzarea prin necesitatea obținerii unor fluxuri de numerar, însă și ca să scape de cheltuielile de întreținere și cu amortizarea, în valoare de milioane de lei. În fapt, CE Oltenia a fost somată de anumite primării în urma lipsei investițiilor în întreținerea anumitor imobile.
Astfel, CE Oltenia convoacă adunarea generală extraordinară pentru data de 12 august, urmând ca în cadrul acesteia să decidă și asupra altor valorificări de active sau acțiuni în instanță asupra debitorilor.
În cadrul convocatorului se prevede re-mandatarea consorțiului format în 2013 de Swiss Capital și BRD pentru intermedierea privatizării prin ofertă publică de majorare de capital social pentru ”12% din capitalul social, la care se adaugă acțiuni nou-emise reprezentând până la 3,29% din capitalul social, nesubscrise de acționarii privați existenți”.
Acționarii au cerut prezentarea factorilor de blocaj în calea privatizării, proces lansat, de altfel, în 2013 și întrerupt între timp.
În același timp, managementul va prezenta situația la zi privind stadiul achiziționării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră CO2 (de tip EUA), ”informare solicitată de acționarul majoritar”, adică de guvern prin ministerul Economiei. În prezent capitalul social este de doar 280 milioane euro. Acționarii sunt statul român, reprezentat prin ministerul Economiei (77,15%), Fondul Proprietatea (21,56%), ELCEN – Electrocentrale Grup (0.84%) și compania de Închidere și Conservare Mine (0.44%).
De fapt este statul roman prin Ministerul Energiei nu al Economiei,dar tot aia e,adica joaca de actionariatu.Oare vinderea respectiva este cat un tren de carbune,nu prea cred.Mai repede arata ca inceputul aterizarii.Din cate imi aduc aminte aceste imobile au fost in general, scoli,gradinite,crese,locuinte in general pentru rezolvarea unor probleme sociale.Daca nu gresesc ,cu reducerea cu 1% a dividentelor pe care le iau asa zisii actionari,aceste probleme s-ar fi rezolvat.In ceea ce privesc certificatele de co2, ar fi interesant un raport privind modul de valorificare al certificatelor de co2 primite gratuit de stat,sumele de bani obtinute si unde au fost utilizati banii, din anul 2007 si pana in prezent,sau e secret de stat.Oricum aceste sume sunt convins ca au fost utilizate acolo unde se impunea.