Acasă » Electricitate » CE Oltenia: Cele opt parcuri solare în colaborare cu OMV Petrom și Tinmar Energy vor fi gata în 2024

CE Oltenia: Cele opt parcuri solare în colaborare cu OMV Petrom și Tinmar Energy vor fi gata în 2024

28 iunie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

CE Oltenia dezvoltă parcurile fotovoltaice proprii în colaborare cu OMV Petrom și Tinmar Energy și le va pune în funcțiune în 2024, a declarat Sorin Alecu, Director de strategie la CE Oltenia, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

”CE Oltenia împlinește 10 ani de la înființare. Au fost 10 ani între agonie și extaz. Dacă la început părea că totul se aliniază pe un anumit traseu previzibil, la mijlocul perioadei, odată cu acest CO2 – spre finalul perioadei ne-am văzut puși în situația în care băncile nu mai doreau să ne facă finanțări. Și atunci ne-am gândit încotro să o luăm…Am avut de ales între a intra în faliment și a găsi niște soluții imprevizibile și inimaginabile la momentul respectiv – vorbesc de acum 3 ani – de a duce mai departe viitorul acestei societăți”, a spus el, explicând faptul că ajutorul de restructurare a trebuit obținut din partea Comisiei Europene.

”Acum, finalmente, lucrurile se întâmplă. După un an și jumătate în care a existat o colaborare extraordinară, alături de consultantul nostru și autoritățile române, Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței, chiar și ANRE, și în special cu Comisia Europeană, am reușit să creăm un plan de restructurare care a fost aprobat în ianuarie anul acesta, cu o zi înainte de data limită la care puteam depune aplicațiile pentru Fondul de Modernizare pentru centralele pe gaz”, a afirmat el.

CE Oltenia a reușit să obțină o finanțare majoritară a celor 10 proiecte din plan prin Fondul de Modernizare.

”Proiectele noastre sunt finanțate din Fondul de Modernizare – parcurile fotovoltaice, în proporție de 70% din CAPEX, iar grupurile energetice, în proporție de 50% din CAPEX. Acestea au făcut parte din primul apel de proiecte de 1,4 miliarde de euro, finanțat din Fondul de Modernizare, noi acolo având circa 900 de milioane de euro. Banii sunt de săptămâna trecută în România”.

Proiectele vor fi co-finanțate de investitori privați.

”Am început un proces de M&A anul trecut în luna mai pentru aceste 10 proiecte. Nouă din ele au fost adjudecate, avem parteneri pentru toate cele opt parcuri solare, pentru patru din ele – OMV Petrom, pentru celelalte patru – Tinmar Energy, iar pentru proiectul de gaz de la Turceni – Tinmar Energy, iar acum suntem în proces de relansare pentru blocul de 850 MW de la Ișalnița, unde așteptăm să identificăm un partener în luna septembrie. Există interes. Cu partenerii actuali suntem în stadiul final de negociere a acordurilor acționarilor, astfel încât undeva prin luna august să lansăm licitațiile pentru EPC prin aceste noi SPV-uri. Termenele de punere în funcțiune asumate pentru parcurile fotovoltaice sunt undeva în 2024”, a conchis el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Un comentariu la „CE Oltenia: Cele opt parcuri solare în colaborare cu OMV Petrom și Tinmar Energy vor fi gata în 2024”

  1. Pingback: Proiectele noi care ar putea aduce România la 4 GW de putere instalată în panouri fotovoltaice – Știri noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *