Acasă » Termo » CE Oltenia: Greenpeace a luat ca referință anul 2020, când emisiile au scăzut cu 60%

CE Oltenia: Greenpeace a luat ca referință anul 2020, când emisiile au scăzut cu 60%

3 februarie 2021
Cogenerare
energynomics

Bogdan Tudorache

Oficialii CE Oltenia au răspuns afirmațiilor Greenpeace, conform cărora emisiile de noxe vor crește, în perioada 2020-2030, cu 28%, în urma instalării noilor capacități pe gaz.

”Raportul Greenpeace a luat ca referință anul 2020, afectat de criza COVID în care producția de energie electrică a fost la un minim istoric. Astfel, emisiile de CO2 in 2020 au fost cu 50-60% sub nivelul anilor anteriori, de circa 7 milioane de tone, comparativ cu o medie de 12 milioane de tone în perioada 2018-2019”, susțin oficialii CEO.

”Precizăm că Planul de restructurare și decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare este singura soluție pentru menținerea în activitate a companiei și alinierea la efortul european de reducere a emisiilor de carbon. Planul de decarbonare propus, care urmează să fie implementat în perioada 2021-2025, presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă și cu gaze în portofoliul companiei, respectiv construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725MW; reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10MW de la SE Turceni; construcția unei centrale electrice de circa 475MW pe gaz natural la SE Turceni și construcția unei centrale electrice de circa 850MW pe gaz natural la SE Ișalnița. Capacitatea totală instalată de producție de energie electrică va ajunge de la 3.570 MW, în 2020, la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 50% din capacitatea totală”, susțin reprezentanții CEO.

”Astfel, emisia specifică la nivel de companie se va diminua de la 0.82 tCO2/MWh în 2020, la 0.51 tCO2/MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de aproximativ 38%. Acest lucru se explică prin aceea că, prin implementarea planului de decarbonare, CE Oltenia va avea capacități noi de producție, mai puțin poluante, cu o emisie specifică (t CO2/MWh produs) mai mică”.

În același timp, conform prognozelor din planul de afaceri al CE Oltenia și în funcție de condițiile de piață din următorii ani, în anul 2030 emisiile de CO2 provenind din capacitățile pe bază de lignit se vor reduce la circa 5.8 milioane de tone de CO2.

”În ceea ce privește noile capacități pe gaz natural care vor înlocui capacități echivalente pe lignit, studiile de fezabilitate deja realizate arată că acestea vor contribui la o reducere de circa 3 milioane de tone CO2/an, dacă s-ar produce același volum de energie electrică, fiind în linie cu principiile privind accesarea fondurilor europene specifice. În plus, capacitățile pe gaz natural au o emisie specifică de 3 ori mai mică decât cele pe bază de lignit.

CE Oltenia va investi în centrale care vor avea opțiunea de a utiliza și hidrogen în combinație cu gazul natural, fapt ce va conduce la o reducere suplimentară a emisiilor cu până la 25%”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *