Acasă » Termo » Minerit » CE Oltenia se extinde înaintea privatizării din 2014

CE Oltenia se extinde înaintea privatizării din 2014

4 noiembrie 2013
Electricitate
energynomics

Complexul Energetic Oltenia vrea să achiziţioneze 43,7 hectare de teren şi 78 de gospodării din două localităţi din judeţele Vâlcea şi Gorj, pentru a continua producţia de lignit în perimetrul Amaradia – Tărâia, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Departamentul pentru Energie, în subordinea căruia se află complexul energetic.

Hotărârea de Guvern stabileşte componenţa comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de unii proprietari. Preşedintele comisiei va fi secretarul de stat Maricel Popa, iar membri sunt trei reprezentanţi ai Direcţiei pentru Resurse Energetice, primarul comunei Alunu din judeţul Vâlcea şi trei dintre proprietari, aleşi prin tragere la sorţi, conform economica.net.

”În temeiul prevederilor Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, prin Hotărârea Guvernului nr. 1578/.2005 s-a declarat utilitatea publică a lucrării de interes naţional ‘Menţinerea şi dezvoltarea capacităţii de producţie a câmpului minier Amaradia – Tărâia, etapa a II-a, carierele Berbeşti şi Olteţ, judeţul Vâlcea”.

În urma apariţiei acestui act normativ, a fost demarată faza premergătoare procedurii de expropriere, conform prevederilor art. 12 şi 13 din Legea nr. 33/1994, prin notificarea propunerilor de expropriere şi a ofertelor de despăgubire către un număr de 200 de proprietari (persoane fizice) ai imobilelor (terenuri şi construcţii) aflate în perimetrul de execuţie a lucrării de interes naţional menţionate şi, totodată, în perimetrul licenţei de concesiune a activităţii miniere de exploatare nr. 2463/2001, al cărei titular este operatorul economic Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. Tg.Jiu’, se arată în nota de fundamentare.

Noi contracte pentru export

CE Oltenia a semnat noi contracte de export cu beneficiari din ţări precum Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria şi Serbia, conform impactingorj.com. Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Energie, Maricel Popa a declarat că societatea de stat exportă o cantitate de 300 MW.

„Complexul Energetic Oltenia activează pe piaţa liberă. În acest moment, exportă 300 de MW către Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Nu sunt contracte pe termen lung, sunt contracte lunare”, a spus Popa. Secretarul de stat susţie că România deţine resurse de lignit ce vor asigura necesitățile pentru încă cel puţin 50 de ani, la producţia actuală.

Popa a precizat că este nevoie de 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea minelor în următorii doi-trei ani, în special pentru scăderea costurilor de producţie la minele viabile de huilă din Valea Jiului. Nu doar minele pe huilă au nevoie imperativă de investiţii, ci şi carierele din cadrul Complexului Oltenia. În acest sens, liderii de sindicat au tras mai multe semnale de alarmă, aceștia susţinând că daca nu se vor face investiţii pe 2014 în retehnologizări se va ajunge la un blocaj. De asemenea, o parte din politicieni consideră că Executivul trebuie să înțeleagă că profitul cu care CE oltenia va încheia anul va trebui lăsat companiei pentru realizarea programului de investiţii, în special pe minerit- noteaz impactingorj.com.

Privatizarea CE Oltenia, la anul

Complexul Energetic Oltenia, compania înfiinţată în 2012  prin fuziunea unor termocentrale cu mine de cărbune, vrea să obţină anul viitor 400 milioane euro din lansarea unei oferte publice iniţiale de 15% din capital la BVB, pentru finanţarea unor investiţii de 1,2 miliarde euro.

Complexul Energetic Oltenia produce aproximativ 18 TWh de electricitate anual, nivel apropiat de cel al Nuclearelectrica, şi are o cotă de peste 30% din piaţa producţiei de energie din România.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia Târgu Jiu cu complexele energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Complexul Energetic Oltenia are 12 blocuri energetice, cu o putere instalată de 3.570 MW.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 77% din capital. Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *