Acasă » Electricitate » CE Oltenia vrea să exporte energie în Europa Centrală şi de Est

CE Oltenia vrea să exporte energie în Europa Centrală şi de Est

13 decembrie 2013
Electricitate
energynomics

Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) a afirmat că se află în discuții cu firme din mai multe țări din Europa Centrală și de Est pentru încheierea unor contracte de export al electricităţii şi vrea să deţină în portofoliu unităţi hidroenergetice şi fotovoltaice, spune Mediafax.

„Începând cu 1 august, CE Oltenia s-a înscris la piaţa de alocare a capacităţilor de interconexiune în vederea încheierii de contracte pentru export de energie electrică. La ora actuală, sunt antamate discuţii cu posibili parteneri din Turcia, Grecia, Ungaria, Austria, Germania, Moldova”. Potrivit legislației europene transpusă în dreptul intern prin Legea 123, exportul de energie electrică se face numai cu ajutorul distribuitorilor de energie.

România are o capacitate instalată de producție de 20.000 de MW, dar un consum zilnic de aproape 8.000 de MW, deci exportul devine atrăgător din moment ce sunt cantități disponibile iar interconectările se dezvoltă. CE Oltenia, deja unul dintre primii trei producători de energie electrică din țară, caută surse de venit suplimentare, dar și o armonizare a costurilor de producție prin construirea de centrale hidroenergetice şi fotovoltaice.

„Pentru CE Oltenia, realizarea unui mix energetic eficient reprezintă o soluţie pentru intrarea pe noi pieţe de energie, ţinând cont de evoluţia neaşteptată a mecanismelor de intrare în piaţă a producătorilor de energie. Existenţa unui echilibru între sursele convenţionale şi cele regenerabile ar permite menţinerea cotei de piaţă a CE Oltenia în jurul unui procent de 28%”, afirmă producătorul deținut de stat.

CE Oltenia: Termocentralele din România nu sunt cele mai poluante din Europa

Cotidianul Bursa citează un comunicat al CEO care contestă rezultatele unui studiu realizat de Bankwatch și Alianța HEAL potrivit cărora termocentralele românești sunt cele mai poluante din Europa. Managementul CEO atrage atenția că aceste concluzii au apărut și în studiile altor organizații „şi în noiembrie 2012, şi în martie 2013, (…) ori de câte ori se constată o creştere a facturii la energie din cauza subvenţiei masive acordate energiei regenerabile.

Doar în centralele Complexului Energetic Oltenia s-au investit, în ultimii ani, peste un miliard de euro în lucrări pentru protecţia mediului. Datele din studiu sunt inexacte, pe alocuri aberante: de exemplu, declararea centralei de la Turnu Severin ca fiind al zecelea poluator al Europei”.

CE Oltenia contrazice datele publicate în raport, menționând că sunt vechi și că unitățile Turceni şi Rovinari sunt aproape de a se conforma reglementărilor europene de mediu. Compania spune că centralele sale dețin instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens și că „nu este posibil ca ţări care ard de zeci de ori mai mult cărbune decât Romania să fie menţionate, în aceste clasamente, sumar sau deloc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *