Acasă » Petrol și Gaze » CE: Piața angro de gaze din România, foarte concentrată

CE: Piața angro de gaze din România, foarte concentrată

23 februarie 2017
Electricitate
energynomics

Piața angro de gaze naturale rămâne extrem de concentrată, peste 75% din aceasta fiind deținută de trei mari companii, iar competiția în furnizarea de gaze încă întâmpină dificultăți, potrivit unui raport de țară publicat miercuri de Comisia Europeană. Analiza constată totuşi că România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește liberalizarea pieței gazelor naturale.

Conform Raportului CE, obligativitatea ca producătorii și furnizorii de gaze să facă tranzacții pe platformele centralizate, ca și eliminarea prețului fix plătit producătorilor de gaze, măsură care se va aplica de la 1 aprilie 2017, va conduce la creșterea lichidității în piață și va îmbunătăți semnalele legate de preț.

Pentru creşterea lichidității pe piața gazelor este necesară adoptarea de reguli de piață europene suplimentare pentru a majora interconectivitatea trans-frontalieră, capitol la care oficiali CE consideră că România a rămas restantă. “România nu este integrată în totalitate în piața energetică UE. În 2016, capacitatea de interconectare pe partea de energie electrică era de 7%, sub ținta de 10% pentru 2020. Modernizarea liniilor electrice interne și a rețelei învechite se face lent. Pentru a atinge ținta de 10% pentru 2020, România trebuie să implementeze noi proiecte de interes comun și să modernizeze șase linii electrice interne”, susține CE.

Pe de altă parte, România a realizat progrese, odată cu reformele adoptate anul trecut, potrivit cărora producătorii şi furnizorii de gaze trebuie să facă tranzacţii pe platformele centralizate, admit reprezentanții CE.

„În prezent, peste 95% din producția națională de gaze provine de la doi mari participanți la piață, fapt ce constituie o vulnerabilitate de securitate, dat fiind caracterul închis al piețelor de furnizare. Rezilierea unui contract de producție internă cu volume mari poate perturba activitatea producătorului”, se menționează în documentul citat.

Viitoarea reţea de transport al gazelor Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) va facilita accesul la gazele naturale care vor veni din regiunea caspică prin conducta Trans-Adriatică (TAP).

”Acest lucru va creşte securitatea în aprovizionare şi diversificarea surselor de gaze în regiunea sud-estică a Uniunii Europene”, precizează Executivul de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *