Acasă » Electricitate » CE propune eliminarea din facturi a taxei pentru certificate verzi şi a bonusului de cogenerare, amânarea plăților

CE propune eliminarea din facturi a taxei pentru certificate verzi şi a bonusului de cogenerare, amânarea plăților

14 octombrie 2021
Cogenerare
energynomics

Executivul comunitar va recomanda eliminarea a două taxe din factura de energie electrică – taxa pentru certificate verzi şi bonusul pentru cogenerare, susține vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Totodată, premierul demis, Florin Cîțu, a declarat joi că s-ar putea lua în calcul amânarea plății facturilor pentru populație și firme.

„Am anumite reţineri în privinţa soluţiei găsite (de Guvern privind compensarea facturilor la energie, n.r.), este una destul de greoaie, are câteva slăbiciuni şi aş spune că poate erau alte soluţii mai uşor de implementat decât această ordonanţă 118 şi exact în această direcţie mă aştept să vină recomandările din partea Comisiei Europene. (…) Mă aştept din partea Comisiei Europene să vină recomandarea tocmai de a taxa acele companii care în această perioadă fac nişte venituri suplimentare datorită evoluţiei preţurilor din pieţele angro, mă aştept să propună eliminarea unor taxe din factura de energie electrică sau de gaze naturale, cum ar fi de exemplu bonusul pe cogenerare, care se aplică în România pentru schema de sprijin pentru centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, contribuţia la certificate verzi”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul Aspen Energy Summit 2021, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele ANRE a apreciat că eliminarea celor două taxe ar produce din ianuarie o scădere cu 100 de lei a facturii de energie electrică.

În același timp, Florin Cîțu susține că ar putea fi luate în calcul amânarea plăților facturilor pentru populație și firme.

„Sunt măsuri pe care le putem lua în calcul. Anul trecut am făcut acest lucru cu taxele. Anul trecut am amânat plata taxelor o perioadă pentru companii. Nu aș vedea de ce nu am putea să facem acest lucru anul acesta pentru persoane fizice sau pentru companii, împreună. Sunt măsuri pe care le consider bune, le voi lua în calcul și putem să le folosim. Deja am avansat compensarea, am vorbit de plafonare. De amânarea facturilor – este ceva ce deja am făcut anul trecut, deci nu aș vedea o diferență față de situația excepțională de anul trecut”, a declarat Cîțu, citat de e-nergia.ro.

Comisia Europeană a publicat miercuri o serie de orientări pentru statele membre, cu măsuri pe termen scurt pentru a proteja mai ales consumatorii vulnerabili, amânarea temporară a plății facturilor fiind una din măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *