Tranzacţiile energetice ale statelor membre cu țările din afara UE ar trebui să fie examinate de către Comisia Europeană înainte de a fi semnate, susţine un proiect pilot lansat de Uniunea Energiei care prezintă strategia de diversificare a furnizorilor de energie, conform Euractiv.com.
Prin „participarea activă” în negocierile de gaze s-ar putea evita „presiunile injuste sau distorsiunile pieţei”, cauzate de acorduri interguvernamentale (IGA), cu „țările care nu respectă normele europene”, susţine proiectul. IGA vor fi evaluate pentru a asigura respectarea normelor de pe piața energetică a UE și normelor de siguranță în furnizare într-o „pre-consultare obligatorie” cu Comisia.
Guvernele UE trebuie să notifice în prezent guvernele asupra IGA care afectează securitatea pieţei sau a furnizării energiei interne. Revizuirile acestor norme ar trebui să extindă aceste norme, care datează din 2012, asupra altor tipuri de contracte.
În timp ce unele state membre pot critica posibila încercare a Bruxelles-ului de a „prelua puterea”, măsura de ” pre-consultare obligatorie”provine dintr-o serie de IGA semnate de Rusia și șase țări din UE: Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croația și Austria.
Deal-urile secrete cu ruşii de la Gazprom au încălcat regulile privind ajutorul de stat şi concurenţiale. Aceste încălcări au înghețat proiectul gazoductului rusesc South Stream, care ulterior a fost anulat de către Moscova.
Totodată, comunicarea Comisiei privind Uniunea Energetică este programata pentru publicare pe 25 februarie. Proiectul este public din 30 ianuarie şi se află în perioada de consultare, ceea ce înseamnă că ar putea surveni schimbări în structura sa.