Acasă » Interes general » Cel mai mare asigurător RCA, Euroins, trimis în faliment de ASF

Cel mai mare asigurător RCA, Euroins, trimis în faliment de ASF

19 martie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

Cel mai mare asigurător RCA, Euroins, entitate deținută de Eurohold cu o cotă de piață de 35%, a fost trimis în faliment de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Eurohold va contesta procedura.

”Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, se arată în comunicatul ASF.

”În prezent așteptăm notificări cu privire la pașii următori. Cel mai probabil polițele RCA vor fi despăgubite ulterior de Fondul de Garantare a Asigurărilor, pentru perioada neconsumată, așa cum s-a întâmplat și în cazul City Insurance”, a declarat un broker de asigurări pentru Energynomics. Potrivit Uniunii companiilor de Asigurare UNSAR, polițele rămân valabile încă 90 de zile de la data pronunțării falimentului.

Conducerea Eurohold consideră că decizia Autorității de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă „o preluare ostilă a activelor filialei din România” şi anunță că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

„Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare şi deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România.(…) Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR”, susțin reprezentanții companiei bulgare, într-un comunicat citat de Agerpres.

Aceştia mai afirmă că decizia confirmă „intenția de manipulare a pieței asigurărilor şi caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere”, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins şi, în acelaşi timp, a aprobat subscrierea de capital, care demonstrează solvabilitatea şi stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD şi înaintea rezultatelor analizei EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaționale).

„Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment. Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuală a pieței de asigurări din Romania, şi în contradicție cu bunele practici europene. Decizia Consiliului de Administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, şi nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine. În plus, Consiliul de Administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislația europeană şi ar putea genera consecințe şi măsuri dure la nivel internațional. În plus, decizia Consiliului de Administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfăşurare al EIOPA şi al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Eurohold mai semnalează că „decizia abuzivă a consiliului ASF” a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România şi EIG Re, care prevede că în cazul unor acțiuni abuzive şi amenințări împotriva companiei din partea terților, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenței sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România şi de a păstra integral prima de volum subscrisă a societății româneşti, fără nicio obligație față de creanțele şi riscul aferent unității româneşti.

„Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re. Ca urmare a potențialelor măsuri abuzive, Consiliul ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecințele negative, inclusiv pentru plata daunelor”, precizează aceştia.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Cel mai mare asigurător RCA, Euroins, trimis în faliment de ASF”

  1. Pingback: Cel mai mare asigurător RCA, Euroins, trimis în faliment de ASF - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *