Securitatea energetică, modernizarea, gestionarea mediului și inovarea produselor stau la baza noii strategii dezvăluite a ORLEN, prezentate presei joi.
„Energia de mâine începe astăzi” reprezintă cel mai ambițios program de creștere din istoria companiei. Obiectivele sale cheie includ extinderea producției de gaze naturale, construirea a patru parcuri eoliene offshore, dezvoltarea unor facilități de stocare a energiei la scară largă și livrarea a cel puțin două reactoare nucleare modulare mici”, spun oficialii ORLEN, într-un comunicat remis Energynomics.
„ORLEN se angajează să sporească independența energetică a economiei poloneze și regionale. Scopul nostru este să fim siguri, competitivi și moderni. Pentru a realiza acest lucru, ne lansăm în cel mai mare program de creștere din istoria energiei Poloniei, cu o investiție de până la 380 de miliarde PLN (441 mld. RON, 88,6 mld. euro – n.r.). Această strategie ambițioasă, dar responsabilă, reflectă dedicarea noastră față de clienții noștri și, prin extensie, față de toți cetățenii polonezi. Industria noastră are un teren semnificativ de acoperit și credem că acest deceniu reprezintă un moment esențial pentru sectorul energetic. De aceea, accelerăm eforturile noastre”, a declarat Ireneusz Fąfara, președintele Consiliului de Administrație al ORLEN, în timpul dezvăluirii strategiei „Energia de mâine începe astăzi”.
„În paralel, accelerăm integrarea companiilor Grupului ORLEN. Încorporam principii solide de guvernanță corporativă și implementăm practici moderne și transparente de management. Prin optimizarea proiectelor și proceselor, ne propunem să creștem constant valoarea Grupului ORLEN pentru acționarii noștri”, a adăugat el.
Pe lângă proiectele de investiții la scară largă, eforturile de modernizare și dezvoltarea activelor de generare a energiei și a infrastructurii energetice, strategia ORLEN pune un accent puternic pe furnizarea de beneficii tangibile clienților. Inițiativele companiei sunt concepute pentru a face energia mai accesibilă decât ar fi fost fără aceste investiții transformatoare. În același timp, ORLEN se angajează să introducă soluții de ultimă oră și să-și extindă ofertele pentru consumatori. Planurile includ extinderea schemei de loialitate VITAY pentru a implica până la 10 milioane de clienți. Acest program îmbunătățit va oferi acces la un ecosistem integrat pentru achiziționarea de energie atât pentru nevoile rezidențiale, cât și pentru cele de transport. O componentă cheie a strategiei actualizate a ORLEN este, de asemenea, extinderea portofoliului său de combustibili, cu angajamentul de a se asigura că, până în 2035, sursele cu emisii zero vor reprezenta mai mult de 25% din mix.
Strategia „Energia de mâine începe astăzi” este susținută de obiective de investiții clare, date solide și indicatori economici măsurabili pe care compania s-a angajat să îi atingă în următorul deceniu. Aceste obiective includ:
- 27 miliarde mc de gaze naturale: satisface 100% din nevoile interne ale Poloniei prin creșterea producției în Norvegia, Polonia și America de Nord, completată de contracte strategice de furnizare.
- 4,3 GW de capacitate de generare a energiei pe bază de gaze: suficientă pentru a alimenta 7,5 milioane de gospodării.
- 1,4 GW de capacitate de stocare a energiei: implementarea unor instalații la scară largă capabile să furnizeze energie 24 de ore pe zi la 300.000 de gospodării.
În plus, ORLEN intenționează să dezvolte patru ferme eoliene offshore și cel puțin două reactoare modulare mici. Capacitatea de reciclare a Grupului este gata să crească de la actualele 35.000 de tone la 250.000 de tone anual în următorul deceniu. Până în 2035, produsele derivate din materii prime regenerabile și circulare vor reprezenta 10% din totalul vânzărilor petrochimice.
Noua strategie întărește, de asemenea, dedicarea ORLEN de a oferi valoare acționarilor printr-o politică progresivă de dividende. În 2025, dividendul garantat va crește de la 4,3 PLN la 4,5 PLN pe acțiune, cu o creștere anuală de 0,15 PLN pe acțiune ulterior. În plus, Consiliul de Administrație va avea flexibilitatea de a recomanda plăți de dividende mai mari, până la 25% din fluxurile de numerar operaționale anuale, net de costurile de finanțare.