Cea mai mare parte a discuțiilor din spațiul public despre hidrogen sunt nepotrivite, sugerează cel mai recent raport publicat de Energy Policy Group (EPG). Autorii identifică 10 mituri și pledează pentru o abordare pragmatică în vederea unei utilizări optime a hidrogenului.
Deși hidrogenul regenerabil va avea un rol important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și obținerea neutralității climatice la nivelul Uniunii Europene până în anul 2050, „discursul public este în continuare marcat de relatări eronate privind viitorul hidrogenului”. Principala critică se îndreaptă către „așteptările îndoielnice privind înlocuirea gazelor naturale din majoritatea aplicațiilor actuale, pentru a menține astfel utilizarea combustibililor fosili în următoarele decenii”.
-
Mituri despre producția de hidrogen
- Producția de hidrogen din surse regenerabile va fi costisitoare.
- Hidrogenul produs din combustibili fosili este mai competitiv din punct de vedere al costurilor.
- Hidrogenul albastru va fi o alternativă rentabilă la hidrogenul regenerabil.
-
Mituri despre consumul de hidrogen
- Hidrogenul va înlocui gazul natural în încălzirea gospodăriilor individuale.
- Hidrogenul este o soluție competitivă pentru decarbonizarea transportului de pasageri.
- Hidrogenul va înlocui consumul actual de combustibili fosili în centralele electrice pe bază de gaz.
-
Mituri despre transportul pe bază de hidrogen
- Conductele de gaze naturale pot fi ușor recondiționate pentru hidrogen.
- Hidrogenul poate fi amestecat imediat cu gazele naturale în conductele existente.
- Hidrogenul poate fi transportat cu ușurință pe distanțe lungi.
- Înlocuirea gazului cu hidrogen elimină emisiile pe lanțul valoric.
Lăsând miturile și dezbaterile despre acestea la o parte, echipa EPG este încrezătoare că “hidrogenul va fi utilizat, cel mai probabil, într-un număr limitat de aplicații cu valoare adăugată ridicată, respectiv în sectoare unde alternativele tehnologice de decarbonizare sunt reduse”. Potrivit autorilor, România ar putea beneficia de oportunitățile oferite de economia hidrogenului regenerabil prin „adoptarea unei abordări pragmatice privind utilizarea optimă a acestuia”, bazată pe principii precum cele de mai jos.
- Fundamentarea viziunii strategice naționale și a legislației specifice pe baza unei analize obiective cu date științifice, referitoare la oportunitățile și riscurile asociate;
- Alinierea documentelor strategice naționale și a legislației în ceea ce privește obiectivele de decarbonizare și perspectivele privind hidrogenul;
- Dezvoltarea și cartografierea oportunităților de finanțare specifice pentru hidrogenul regenerabil la nivel național;
- Formarea resursei umane necesare;
- Adoptarea unei abordări strategice privind importurile și exporturile de hidrogen;
- Înțelegerea rolului important al stocării hidrogenului;
- Atragerea de investitori în producția de echipamente pentru dezvoltarea economiei hidrogenului
Raportul EPG este util datorită abordării sale bazate pe dovezi în ceea ce privește direcționarea și igienizarea discursului public. De asemenea, raportul include câteva recomandări privind fiecare dintre cele trei capitole în care este structurat: producția, consumul și transportul de hidrogen.
Energy Policy Group (2024), The future of hydrogen in Romania: Dispelling myth from reality
Authors: Alina Arsani, Mihai Constantin, Radu Cîrligeanu, Mihnea Cătuți, Alexandru Ciocan
Energy Policy Group (EPG) este un grup de reflecție independent, non-profit, specializat în politica energetică și climatică. EPG face analize de politici bazate pe date concrete privind decarbonizarea sectoarelor energiei, industriei, clădirilor și transporturilor. Se concentrează din punct de vedere geografic mai ales pe Uniunea Europeană și Europa de Sud-Est, însă analizele sale sunt influențate de tendințele globale ale pieței, ale tehnologiei și geopolitice. EPG are sediul în București, România, unde a fost fondată în 2014.