Reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au anunţat intenţia României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR), iar acest pas iniţial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa, conform unui comunicat al Departamentul de stat american, transmis marţi seara de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti. Astfel, SUA va ajuta România să construiască 12 reactoare mici care vor înlocui centralele pe cărbune, asigurând securitatea energetică.
Noul acord este aspru criticat de organizațiile de mediu, activiștii Greenpeace susținând că ”România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate”.
Însă în cadrul discuțiilor despre taxonomie, multe state europene vor să încline balanța verde înspre nuclear, care nu emite noxe.
„Prin faptul că utilizează prima această tehnologie inovatoare, ecologică, de provenienţă americană, România face un pas înainte- dar totodată un salt tehnologic uriaş – pentru a promova măsurile climatice şi accesul la energie curată într-o zonă esenţială a Europei şi în lume. Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidenţiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele ţări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară şi, important de ştiut, contracarează criza climatică prin energie curată”, se menţionează în comunicat.
Sursa citată subliniază că reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate şi flexibilitate şi sunt uşor de integrat cu alte surse de energie curată. Pot fi amplasate în funcţie de nevoile specifice ale reţelei energetice naţionale şi există posibilitatea măririi capacităţii lor aşa cum dictează cererea. De asemenea, pe lângă producţia de energie, reactoarele SMR pot să joace şi un rol esenţial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus. Pot fi folosite pentru producţia de hidrogen, energie termică utilizată în procese industriale şi de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului şi nevoile de apă curată.
„Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care şapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unităţi de producţie a energiei de bază şi pentru a crea locuri de muncă pentru aceiaşi angajaţi. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente”, se mai arată în comunicat.
Conform datelor NuScale, costul se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie. Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea şi acordarea de licenţă pentru NuScale.