Parcul de centrale nucleare vechi din Europa va înregistra în următorii ani mai multe perioade de întrerupere a funcționării, ceea ce va reduce încrederea în oferta de electricitate și îi va costa pe operatorii de centrale mai multe miliarde de dolari, transmite Reuters.
Centralele nucleare asigură aproximativ o treime din producția de energie electrică a Uniunii Europene, însă cele 131 de reactoare din cele 28 de state membre sunt trecute de prima tinerețe, cu o vârstă medie de 30 de ani.
În acest context, companiile energetice, presate deja de scăderea prețurilor la energie și reducerea cererii, vor să prelungească durata de funcționare a centralelor lor până în anii 2020, în ideea de a mâna finanțarea unor noi unități.
De asemenea, pentru multe state membre UE închiderea centralelor nucleare vechi nu este o opțiune, deoarece se confruntă cu o criză energetică în condițiile în care alte tipuri de centrale sunt închise sau trecute în conservare deoarece nu pot să-și acopere costurile de funcționare sau nu îndeplinesc noile standarde de mediu.
Însă pe măsură ce vârsta centralelor nucleare crește, performanțele lor pot avea de suferit iar perioadele de întrerupere a funcționării, atât cele programate cât și cele neprogramate, se vor înmulți, conform Agerpres.
Jean Tandonnet, inspector pentru securitate nucleară la grupul francez EDF, declara la începutul anului că lucrările regulate de mentenanță la echipamentele principale au crescut cu 60% în ultimii șase ani.
„La o centrală mai veche, oprirea funcționării se întinde pe o perioadă mai lungă de timp și este nevoie de mai multe lucrări pentru a te asigura că centrala este în condiție maximă”, a declarat la rândul său o purtătoare de cuvânt de la EDF Energy.
Franța este liderul UE în ceea ce privește numărul centralelor nucleare cu 58 de reactoare care produc trei sferturi din energia electrică a țării. Autoritatea de supervizare din Franța urmează să decidă în 2018 sau 2019 dacă va permite sau nu prelungirea duratei de funcționare a reactoarelor franceze până la 50 de ani. Grupul EDF a estimat că această prelungire ar urma să coste compania aproximativ 55 de miliarde de euro.
În Marea Britanie funcționează 16 reactoare nucleare, care au demarat operațiunile în perioada 1970-1990, și care cu o singură excepție ar urma să fie oprite până în 2023 dacă nu va exista o prelungire a duratei de funcționare. De asemenea, jumătate din reactoarele nucleare din Belgia sunt oprite pentru lucrări de mentenanță. Cele trei reactoare închise au o vechime de 29, 31 și respectiv 32 de ani.
Pe lângă reducerea încrederii în oferta de energie electrică a Europei, operatorii centralelor nucleare pot înregistra pierderi de mai multe milioane de euro de pe urma unei singure perioade de întrerupere a funcționării. Reuters a calculat că grupul EDF a pierdut aproximativ 155 milioane de lire sterline ca urmare a scăderii vânzărilor de energie electrică din cauza întreruperii, timp de mai multe luni, a funcționării a două centrale.
Sursele consultate de Reuters susțin că veniturile pierdute ca urmare a întreruperii producției de electricitate la o centrală cu o putere de 1 gigawat se ridică la un milion de lire sterline pe zi.
În România, la centrala nucleară de la Cernavodă funcționează în prezent două unități care produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării. Unitatea I a fost terminată în anul 1996 iar Unitatea II funcționează din 2007.