Companiile care au investit în centrale fotovoltaice în urmă cu un deceniu încep să acuze scăderi semnificative ale producției și caută soluții pentru încetinirea acestui proces. De multe ori, aceste soluții sunt „extrem de simple”, spune Elena Popescu, CEO al Elektra Renewable Support.
„Pentru beneficiarii de categorie B, cu capacități între 1 și 5 MW, optimizarea eficienței inițiale a fost deseori neglijată în momentul construcției. Cu toate acestea, soluții simple și extrem de la îndemână pot fi implementate acum pentru a eficientiza și minimiza pierderile de producție”, a spus Popescu, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.
Producția în centralele fotovoltaice scade an de an, însă acest declin este influențat și de variabilitatea condițiilor meteorologice.
VERIFICĂ ȘI Cifrele din „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”
În cazul unui client al Elektra Renewable Support, într-o perioadă de zece ani, eficiența panourilor solare a scăzut cu 10%, iar alte probleme au determinat o pierdere suplimentară de producție de încă 3%.
Soluțiile recomandate de Elektra Renewable Support au fost curățarea panourilor și alte câteva procese care au avut efecte benefice asupra producției.
Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.