Acasă » Electricitate » Centrele de date au devenit centre energofage

Centrele de date au devenit centre energofage

3 iunie 2024
Digitalizare
energynomics

Centrele de date au devenit unități energofage, iar acest aspect ne afectează direct, generând potențiale dezechilibre de randament, a declarat Marius Poșa, Subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în cadrul conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.

Digitalizarea este un subiect de mare interes, iar lecțiile din marea industrializare a secolului XX subliniază importanța învățării din greșelile trecutului pentru a evita repetarea acestora. Transformarea digitală necesită colaborarea tuturor actorilor implicați pentru a ajunge la concluzii pertinente.

„Pentru a prioritiza transformarea digitală, este esențial să aducem toți actorii la aceeași masă. Multe companii din România se întâlnesc doar tangențial cu directiva NIS, însă aceasta va impune noi obligații, transformându-ne într-un sistem unitar. Astfel, orice disfuncție, chiar și a celui mai mic actor, va afecta întregul ecosistem”, a spus Poșa.

El a adăugat că energia, securitatea energetică și infrastructura critică sunt interdependente. În România, sectorul digital legat de energie este bine dezvoltat, guvernul gestionând provocările actuale cu succes. De altfel, din punct de vedere instituțional, cloud-ul începe să se contureze ca o soluție eficientă, oferind suport pentru a reduce suprasolicitarea centrelor de date și promovând interoperabilitatea, esențială pentru funcționarea eficientă a infrastructurii critice.

El a adăugat că firmele și instituțiile din România trebuie să dezvolte soluții adaptate specificului național și să motiveze specialiștii să rămână în țară. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară o implicare mai mare a publicului în procesul de dezbatere legislativă.

„E timpul să nu ne mai dorim ca lucrurile să fie ca în altă parte, ci să învățăm să le facem să fie bine aici. Trebuie să pregătim și să ne motivăm specialiștii să rămână în țară. Ne-am obișnuit să credem că în altă parte e mai bine. Dacă ne-am implica mai mult și toți actorii ar colabora, am ajunge la concluzii mult mai pertinente”, a mai spus Poșa.

Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *