În ultimii ani, centrele de date au devenit tot mai atractive pentru jucătorii din industria imobiliară. Din păcate, operatorii de centre de date se orientează spre state din sudul Europei, precum Turcia, din cauza faptului că România nu este situată la intersecția a două continente și are doar un singur cablu submarin de internet, a declarat Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate.
„De exemplu, firmele de private equity, precum Blackstone, au renunțat la activele tradiționale în favoarea centrelor de date și a infrastructurii digitale”, a spus Timofte cu ocazia conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.
România se clasează pe locul al 14-lea la nivel mondial în ceea ce privește viteza internetului, iar costul mediu al unui abonament este de doar 7,5 euro pe lună. În plus, criteriile ESG devin tot mai importante în dezvoltarea centrelor de date, iar România beneficiază de resurse naturale și energetice semnificative: deține cu 41% mai multe resurse de apă decât media europeană, are a doua cea mai mică dependență energetică din Europa și consistente resurse energetice verzi, inclusiv nucleare.
Cu toate acestea, utilizarea serviciilor de cloud de către companii este scăzută, România ocupând penultimul loc în Europa, înaintea Bulgariei. Acest lucru poate reprezenta o oportunitate de dezvoltare a industriei, a adăugat Timofte.
DESCARCĂ PREZENTAREA ILINCĂI TIMOFTE
De asemenea, România se confruntă cu o scădere constantă a populației, cu excepția Bucureștiului, și o rată mare de emigrare.
Pe de altă parte, ponderea angajaților din sectorul ITC s-a dublat în ultimii zece ani, iar Bucureștiul este al patrulea oraș european ca pondere a angajaților din sectorul tehnologic. În România, 40% dintre angajații din ITC sunt femei, o proporție mai mare decât în alte țări europene. Totuși, România nu stă bine la capitolul securitate cibernetică, a mai spus Timofte.
Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.