###author###
Reprezentanţii Complexul Energetic Oltenia (CEO) au declarat pentru energynomics.ro că au purtat discuţii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre închiderea unităţilor neperformante, asupra listării CEO şi a schimbării managementului complexului. Închiderea unităţilor neperformante ar urma să se facă în conformitate cu un nou plan de restructurare care, deocamdată, nu a fost dezvăluit.
„Reprezentanţii FMI şi-au exprimat opinia asupra necesităţii închiderii celor mai neperformante capacităţi…Discuțiile cu FMI au dezbătut următoarele subiecte: planul de restructurare, procesul de IPO şi elementele de blocaj şi selecţia membrilor Directoratului”, spun oficialii CEO.
Deocamdată, însă, întrebarea energynomics cu privire la efectele închiderii anumitor unităţi şi care sunt acestea rămâne fără răspuns.
„Efectele închiderii capacităţilor neperformante, din punct de vedere al cheltuielilor operaţionale şi al locurilor de muncă, vor fi cuantificate prin planul de reorganizare”, ne-au mai declarat reprezentanţii complexului.
În acelaşi timp, oficialii CEO spun că transferul minei Berbeşti de la complex către CET Govora ar fi fost împiedicată fără motiv de acţionarul minoritar, Fondul Proprietatea (FP). De cealaltă parte, FP spune că transferul minei Berbeşti ar avea loc în condiţii inacceptabile pentru complex, dar că transferul se poate face cu majoritate de voturi, nu cu unanimitate, și respinge acuzațiile CEO.
„Fondul Proprietatea nu a justificat acest dezacord, până la această dată. În general, reprezentanții FP contestă acţiunile întreprinse de conducerea companiei”, au mai declarat pentru energynomics.ro, oficialii CEO.
FMI și Guvernul nu au un acord
Guvernul, FMI și Comisia Europeană (CE) nu au ajuns la un acord în actuala misiune de evaluare, cele două instituţii internaționale cerând restructurarea masivă a CEO și CEH, a anunţat premierul Victor Ponta.
FMI, Banca Mondială şi CE au cerut restructurarea „masivă şi radicală” a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria producătoare de energie pe bază de cărbune şi locurile de muncă, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector în câţiva ani în România, conducând-l spre „panta de închidere”, scrie Mediafax.
„Sper să ne înţelegem, dar în interesul României. Suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu vom accepta măsuri să ducă la dispariţia acestui acest sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică şi dezvoltarea economico-socială unor regiuni, Hunedoara, Gorjul în special, dar şi tot ce ţine adiacent”, a afirmat Victor Ponta.
Premierul a precizat că este nevoie de consens politic, de un management mai performant şi sindicatele ar trebui să nu mai insiste pentru majorări salariale în actualul context financiar al companiilor, mai notează agenția de presă menționată.
„Oricum acordul nostru cu FMI încetează în septembrie. Important este ca, în septembrie, să vedem exact cât am realizat din ceea ce ne-am propus. În aprilie şi, după aceea, în iunie, când este ultima vizită, tragem linie şi vedem câte lucruri am realizat. Cele mai multe le-am realizat. Ca să semnăm azi o scrisoare, trebuia […] să băgăm Hundoara şi Oltenia în restructurare, ca să mă exprim politicos. Nu credem că e bine pentru România să facem chestia asta, motiv pentru care nu am semnat scrisoarea, dar acordul este în vigoare. Sper, ca şi în trecut, să se dovedească că am avut noi dreptate”, a conchis Ponta.