Încălzirea și răcirea reprezintă jumătate din consumul de energie al Uniunii Europene, dar adesea radiatoarele și caloriferele sunt cele care stau în lumina reflectoarelor, în timp ce aerul condiționat și ventilatoarele sunt marginalizate. Însă răcirea va deveni mult mai importantă din cauza schimbării climatului și a situației economice.
Cererea pe plan mondial pentru aer condiționat (AC) se va tripla în următorii 30 de ani, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).
Circa 1,6 miliarde de clădiri din întreaga lume dispun de AC, un număr care va crește până la 5,6 miliarde până în 2050, „ceea ce înseamnă 10 noi AC-uri vândute în fiecare secundă pentru următorii 30 de ani”, a declarat autorul raportului IEA, Brian Motherway, potrivit Euractiv.com .
Această creștere masivă va fi determinată de un amestec de schimbări climatice care este de așteptat să crească temperaturile medii în multe părți ale lumii și de schimbările economice, care vor da tot mai multor oameni venituri disponibile care pot fi cheltuite pe produse „de lux”, cum ar fi o unitate AC.
Schimbarea tiparelor de cumpărare va însemna că oamenii nu vor mai „suporta căldura”, a explicat Motherway, ci se vor baza, în schimb, pe AC, o mișcare cu „un efect ireversibil”.
Cantitatea de energie necesară pentru a satisface această creștere anticipată a climatizării interioare va fi egală cu suma capacităților electrice ale Statelor Unite, Uniunii Europene și Japoniei, la nivelul lor actual, a avertizat raportul.
Dar, la fel ca în multe alte chestiuni legate de energie, problema este eficiența. În acest sens, unitățile AC variază foarte mult, iar cele vândute în Europa și Japonia tind să fie cu cel puțin 25% mai eficiente decât cele vândute în Statele Unite și China.