Solicitările de avize pentru construcția de unități de producere a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu 300% în primele opt luni ale acestui an, a declarat Eduard Pulbere, șeful Serviciului de Dezvoltare a Rețelelor în compania RED Nord.
”În primele opt luni, numărul solicitărilor și al avizelor de racordare acordate este cu 300% mai mare. La fel și puterea instalată”, a spus Pulbere, la conferința “Regional Approach – Chișinău”, organizată de Energynomics.
În 2020, autoritățile de la Chișinău au eliberat 126 avize de racordare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dintre care 118 în centrale solare și opt în instalații eoliene. Anul trecut, numărul de avize a crescut la 172 (dintre care 154 doar în fotovoltaice), pentru ca în primele opt luni din 2022 numărul acestora să ajungă la 556 de avize, cea mai mare parte vizând instalații solare.
Din perspectiva capacității instalate, în 2020, capacitățile fotovoltaice însumau 45,5 MW, iar cele eoliene 22,5 MW.
În intervalul ianuarie-august 2022, avizele pentru centrale solare au vizat o putere totală de 71 MW, respectiv 17,5 MW pentru turbine eoliene.
Totodată, începând de anul trecut, autoritățile au primit cereri de racordare la rețea a unor unități de producere a energiei verzi și din partea consumatorilor casnici. Dacă în 2021 numărul acestora era de 50, în primele opt luni ale anului curent au ajuns la 299.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI EDUARD PULBERE
În acest moment, capacitatea instalată în centrale solare este de circa 3 MW, în timp ce puterea instalată în turbine eoliene se ridică la 38 MW.
Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: BRM East Energy MD, Huawei, Kawasaki Gas Turbine Europe, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz.