Cerințele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) reprezintă o nouă provocare pentru mediul de afaceri din România, iar autoritățile fac prea puțin în acest sens, consideră Camelia Stoian, Sales & Account Manager la Credit Risk Services, ICAP CRIF.
Avântul luat de regenerabile „este o fereastră de oportunitate pentru România”. Pe de altă parte, obligațiile care țin de ESG depășesc cadrul strict al energiei cu impact redus asupra mediului. “Dinspre autorități prea puțin se vorbește despre ESG”, a spus Stoian, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.
Conform noilor reglementări, companiile trebuie să întocmească un raport de sustenabilitate trimestrial, care să fie auditabil de un auditor extern. În România, transpunerea prin Ordin al Ministerului Finanțelor a Directivei CSRD obligă la raportare acele companii care îndeplinesc două din următoarele trei criterii: să aibă active totale de 17,7 milioane de lei (3,94 milioane de euro), o cifră de afaceri netă de 35 milioane de lei (7,89 milioane de euro) și un număr mediu de 50 de angajați.
DESCARCĂ PREZENTAREA CAMELIEI STOIAN
Companiile pot utiliza platforma Synesgy pentru evaluarea și certificarea din perspectiva ESG. Aceasta platformă le permite să își evalueze performanța ESG în funcție de cinci macro-zone, respectiv afaceri, mediu înconjurător, social, guvernanță și industrie, obținând astfel un punctaj ESG general.
Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, BCR, Celestica, CRC Energy, Datacor, Fortza.ro, ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Photon Energy, Polytrade Global, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy.