Companiile care activează în România și au disponibilitate de certificate de emisii CO2 trebuie să se înregistreze în sistemul european până la finele lunii aprilie 2014, a declarat ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, citat de Agerpres.
“De când am preluat Directiva europeană de comercializare a certificatelor de gaze cu efect de seră, companii importante din România, indiferent că sunt de stat sau private, au trebuit să se conformeze la reglementări și reguli similare cu companii din Suedia. Din cauza unor abordări neprofesioniste, a trebuit ca anul acesta, după patru luni de diligențe cu Comisia Europeană, să ne trimită o amendă de 33 milioane de euro pentru Termocentrale Oradea. (…) Am adus în prim-plan acest exemplu pentru că vine sfârșitul lui aprilie, când companiile pentru anul 2013 trebuie să se închidă pe balanță și din nou trebuie să încarce certificatele de gaze cu emisii cu efect de seră în sistemul european”, a afirmat Korodi.
Producătorul în sistem centralizat de energie termică Electrocentrale Oradea a fost amendată cu 33 milioane de euro de Comisia Europeană în 2013 din pricina faptului că nu a finalizat o achiziție de certificate de emisie.
“În 2012, Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, şi ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate, trebuie să achiziţioneze certificate verzi şi să încarce tranzacţia într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (…) A fost penalizată cu 33 milioane de euro”, a afirmat ministrul Mediului la finalul lunii martie.