###author###
Ordonanța de Urgență prin care s-au redus subvențiile acordate sub forma certificatelor verzi (CV) producătorilor de energie regenerabilă este în vigoare, însă noile modificări ale legii de aprobare a acesteia introduc scăderi ale cotei către marii consumatori industriali de electricitate care trebuiau notificate către Comisia Europeană, au declarat pentru energynomics.ro oficiali ai Asociației Producătorilor de Energie Eoliană din România (RWEA).
De aceste schimbări s-au legat obiecțiile președintelui Traian Băsescu, care a retrimis legea la Curtea Constituțională întrucât nu s-a notificat CE, spun sursele citate. Conform declarațiilor de ieri, Guvernul ar putea scădea, printr-o altă ordonanță, cu aproximativ 25% cota certificatelor verzi cumpărate în piață, prin reducerea de la 15% la 11,1% a volumului energetic regenerabil eligibil pentru astfel de subvenții, susține sursa citată.
”În Parlament există însă și noi inițiative de scădere totală a cuantumului CV pentru marii consumatori industriali. Nu se precizează însă cine va acoperi deficitul astfel creat- consumatorii casnici, celelalte firme, sau se va acopri de la bugetul de stat. Cineva va trebui să plătească diferența”, spune Ionel David, Președinte, RWEA.
El consideră că guvernul cedează la presiunea marilor consumatori industriali, reducând și mai mult subvențiile industriei verzi, din care îndeosebi eolienele au ajuns deja să funcționeze în pierdere pentru unii investitori.
În același timp, Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) consideră că premierul Victor Ponta se află într-o gravă eroare, iar declaraţiile acestuia nu corespund realităţii în privinţa intenţiei Guvernului de a reduce numărul de certificate verzi.
În acest moment, Guvernul şi Preşedinţia se află într-un „război” legat de certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă. La presiunile marilor consumatori de energie electrică, Victor Ponta vrea reducerea numărului de certificate verzi, în timp ce preşedintele Traian Băsescu afirmă că legea iniţiată de Guvern încalcă un articol din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. La rândul lor, producătorii de energie regenerabilă spun că certificatele verzi nu stau la baza scumpirii energiei, mai ales că preţurile au scăzut foarte mult pe piaţă liberă.
Un an electoral extrem de fierbinte
Marii consumatori de energie, printre care Vimetco-Alro sau ArcelorMittal susțin că își pot pierde parte din producție și vor renunța la locuri de muncă dacă subvențiile nu se reduc. Lobby-ul lor este însoțit de proteste ale sindicatelor, într-un an electoral care se anunță extrem de disputat.
„Au dreptate, îi susţin în totalitate. Ei protestează împotriva faptului că, deşi legea a fost votată de două ori de Parlament, preşedintele Băsescu refuză să promulge legea prin care se reduce numărul de certificate verzi şi, în felul asta, nu creşte preţul la energie. Eu cred că aici Preşedintele realmente subminează economia naţională. De două ori a votat Parlamentul, a retrimis legea, s-a revotat, probabil că are nişte interese legate de producătorii de energie regenerabilă şi sunt în totalitate de partea protestatarilor. Poate preşedintele Băsescu înţelege că ne subminează economia pentru nişte interese private cel puţin nelegitime”, a declarat zilele trecute Victor Ponta.
Ca reacţie la această declaraţie, reprezentanţii producătorilor de energie fotovoltaică citați de hotnews.ro spun că „din păcate, Primul Ministru al României se află într-o gravă eroare, iar declaraţiile acestuia nu corespund realităţii cel puţin din următoarele motive:
”Certificatele verzi au fost reduse prin Hotărârea de Guvern nr. 994/2013 care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Pe cale de consecinţă, de aproximativ 3 (trei) luni, proiectele solare, eoliene şi hidro intrate în sistem după dată de 1 ianuarie 2014 beneficiază deja de un număr redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solară, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliană şi 2,3 certificate verzi pentru energia hidro până în 10 MW).
Preţul energiei electrice a scăzut constant datorită energiei regenerabile. Conform datelor publice de pe site-ul pieţei centralizate OPCOM (www.opcom.ro): (i) în dată de 12 martie 2012 preţul de baza al energiei electrice era de 232,35 RON / MWh, (îi) în dată de 12 martie 2013 preţul de baza al energiei electrice era de 183,96 RON /MWh şi (iii) în dată de 11 martie 2014 preţul minim al energiei electrice ajunsese la 116,05 RON / MWh. Aceste reduceri de preţ se datorează exclusiv energei electrice din surse regenerabile.
Tot din datele de pe site-ul OPCOM (www.opcom.ro) putem observă cu uşurinţă că în perioada ianuarie – iunie 2012 preţul unui certificat verde era de 246 RON, pe când în sesiunea de tranzacţionare martie 2014 preţul unui certificat verde a scăzut la 160 RON”.
„Legea de aprobare a fost trimisă de Preşedinte la Curtea Constituţională, în conformitate cu atribuţiile oferite de lege instituţiei Preşedintelui. Motivul pentru care legea a fost contestată este legat de faptul că autorităţile române nu au procedat în conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, fapt ce ar expune România la proceduri de infringement. Legea contestată nu are nicio legătură cu reducerea numărului de certificate verzi. Indrumam încă o dată la prudenţă în emiterea unor informaţii incorecte cu privire la un domeniu în care s-au investit peste 6 miliarde de euro în România şi au fost generate la bugetul de stat taxe de peste 450 milioane de euro până în prezent”, mai spun reprezentanţii Industriei Fotovoltaice.
Băsescu: OUG privind certificatele verzi este în vigoare, Ponta minte
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că OUG privind certificatele verzi este în vigoare, aşa cum a fost adoptată de Guvern, menţionând că premierul Victor Ponta minte când face declaraţii contrare pe această temă.
Şeful statului a punctat că Ordonanţa de Urgenţă este în vigoare aşa cum a fost emisă de premierul Victor Ponta şi că acest document îşi produce deja efectele.
„Premierul Victor Ponta a mai lansat o trăsnaie astăzi. Aflăm că preşedintele blochează Ordonanţe de Urgenţă, ceea ce nu este posibil. Deci primul ministru ori, din obiceiul prost de a minţi, ori din incompetenţă a spus astăzi nişte lucruri care nu au nimic comun cu realitatea, şi anume că aş fi blocată Ordonanţa de Urgenţă, i-a spus dânsul lege, dar nici nu ştie ce a dat, Ordonanţa de Urgenţă nr. 57, prin care se reducea numărul de certificate verzi care erau acordate producătorilor de energie din surse regenerabile”, a spus Traian Băsescu.
Potrivit preşedintelui, „ceea ce a spus prim-ministrul, că Ordonanţa nu este în vigoare, că este blocată, este ori minciună ori proba incompetenţei, ori amândouă la un loc” şi a explicat că Ordonanţa de urgenţă a produs efecte, chiar dacă Parlamentul a introdus nişte modificări, care nu sunt în vigoare, dar care nu afectează acest articol din Ordonanţă.
„Reducerea de certificate este exact cea din Ordonanţa de Urgenţă”, a spus Băsescu, adăugând că a trimis Legea de aprobare a Ordonanţei la Curtea Constituţională, pentru că s-a încălcat articolul 148 din Constituţia României, care spune la alin. 4, că Parlamentul, preşedintele, Guvernul şi justiţia sunt obligate să respecte tratatele constituţionale ale Uniunii Europene.
„Prin acest tratat, prin Tratatul de aderare al României, înainte de emiterea Ordonanţei de Urgenţă, era obligatoriu să fie notificată Comisia Europeană, lucru care nu s-a întâmplat. După ce eu am trimis Ordonanţa, legea de aprobare a ordonanţei înapoi în Parlament, a început şi Guvernul procesul de a intra în contact cu Comisia şi să transmită modificările în sistemul de acordare a certificatelor verzi. Procesul a fost finalizat pe data de 24 februarie. Deci nimeni nu a atins Ordonanţa de Urgenţă. Faptul ca s-a terminat procesul de negociere, dacă vreţi, cu Comisia Europeană asupra schemei de reducere a numărului de certificate, nu mai pune nicio piedică acum, nici măcar legii”, a explicat şeful statului.
Traian Băsescu a ţinut să precizeze că ceea ce îl interesează este ca la Curtea Constituţională „să se constate, poate trece şi Guvernul Ponta la respectarea Tratatului nostru de aderare la UE, că Guvernul trebuia să notifice Comisia Europeană”.
Prețul energiei electrice a scăzut…
Preşedintele a mai spus că reducerea preţului la energie electrică s-a facut prin doua modalităţi, prin reducerea numărului de certificate acordate producătorilor de energie regenerabilă şi prin scăderea nevoii de energie pe piaţă. „Am sa va exemplific, că poate îşi dă seama şi Victor Viorel Ponta că i-a scăzut preţul la energie şi el nu s-a prins, dar îl ajutăm. Îl ajutăm în mod onest să înţeleagă ce se întâmplă în economia românească”, a mai spus Băsescu.
El a dat exemplul preţului la energie în martie 2012, pe OPCOM, pe piaţa liberă , când era 232, 35 RON/MWh, în timp ce, în aceeaşi perioadă, martie, 2013 – preţul energiei pe piaţa liberă era de 183,96 RON/MWh, cu o scădere de circa 50 de lei a preţului pe fiecare MWh.
„În sfârşit, preţul de ieri (..) a fost 116,05 RON pe MWh. Asta înseamnă o scădere medie de aproape 70 de lei pe MWh. Deci scade preţul la energie electrică şi primul-ministru nu se prinde”, a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele a continuat: „Nu înţeleg, în modul cel mai sincer, nu înţeleg reacţia de astăzi a primului-ministru şi o pun doar pe seama propagandei mincinoase sau pe seama incompetenţei sau, aşa cum spuneam de la bun început, pe seama amândurora. (..) Deci, nu ştiu cum s-o etichetez, plăcere de a minţi, plăcere de a se arăta incompetenţa. Ce ma intrigă este că nu s-a gasit niciun consilier să-l tragă de mânecă să-i spună «Alo, Victoraş, vezi că Ordonanţa noastră este în vigoare, a produs efecte şi produce»”.
…Iar prețul combustibililor va crește
Şeful statului l-a mai acuzat per premier că este vinovat de creşterea preţului energiei, prin taxa suplimentară pe combustibil.
„Preţul energiei creşte pentru că domnul Victor Viorel Ponta mai bagă o dată amândouă mâinile în buzunarele românilor, la 1 aprilie, când adaugă încă 42 de bani la preţul fiecărui litru de benzină şi motorină, în condiţiile în care bugetul nu reclamă o astfel de operaţiune. Dar are nevoie de bani pentru a-şi satisface clientela politică în vederea alegerilor. Asta este realitatea şi cred că asta a vrut să ascundă Victor Viorel Ponta, plagiator şi mincinos şi incompetent. Toate la un loc le are omul ăsta, nu ştiu cum le-a putut aduna pe toate. A vrut să ascundă creşterea preţurilor la benzină şi motorină sub un val de minciuni pe care le-a aruncat astăzi”, a spus Băsescu.
Preşedintele a adăugat că, „de dragul demonstraţiei”, ar putea să şi renunţe la termenul de la Curtea Constituţională, pe Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă şi să promulge urgent Legea, ca să-i demonstreze premierului că nu scad preţurile prin asta, pentru că au scăzut deja, ca efect şi al acestei Ordonanţe.
Ponta susține că va fi redusă și mai mult cota certificatelor verzi
Guvernul va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi dacă preşedintele Traian Băsescu refuză în continuare să promulge Legea de aprobare a unei ordonanţe similare aflată demult în Parlament, a anunţat premierul Victor Ponta.
„Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
El a susţinut că „cel mai mare pericol prin care trece România în 2014” este cel al „exploziei” preţurilor la electricitate, deoarece preşedintele a refuzat de două ori promulagrea legii prin care cota certificatelor verzi este redusă, iar preţurile rămân astfel constante.
„Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială – şi vreau să-mi anunţ solidaritatea totală cu angajaţii de la Alro, Sidex şi alte companii – dar şi pentru consumatorul casnic, tot cu 50%”, a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.
În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că a dezinformat opinia publică,” în direct, făţiş, voit şi într-un mod iresponsabil”, în problema certificatelor verzi şi arată că Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de preşedinte.
Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creşterea facturilor la energie electrică.
Proteste sindicale la Curtea Constituţională și în Piaţa Victoriei
Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.
Anterior, premierul Victor Ponta a transmis sindicaliştilor că trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adăugând că preşedintele Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi şi „subminează”, astfel, economia naţională şi precizând că este dispus să protesteze şi el la Cotroceni, conform Mediafax.
În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.
Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.
„Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 201,3 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat preşedintele în sesizare.
Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE”.