CEZ testează proprietățile reale ale conceptului de panouri solare plutitoare prin intermediul unui proiect pilot de 2 kWp amplasat pe rezervorul superior al centralei cu acumulare prin pompare de la Štěchovice. După ce apa este pompată din râul Vltava, pe durata nopții, instalația pilot plutește la cel mai înalt nivel al suprafeței apei. Pe de altă parte, atunci când sistemul de alimentare epuizează capacitatea „bateriei” Štěchovice, nivelul coboară cu aproape 9 metri.
La vară, instalația pilot va fi extinsă la dimensiunile unei centrale solare obișnuite, cu o capacitate de 100 kWp. Pe rezervorul superior al centralei pot fi amplasate panouri solare cu o capacitate de până la 2,5 MW.
CEZ înțelege potențialul suprafețelor de apă pentru dezvoltarea sistemelor fotovoltaice și testează acum ceea ce ar putea să implementeze la nivel național. Până în 2030, CEZ și-a propus să contribuie la transformarea sectorului energetic ceh într-un sector cu emisii zero, prin construirea de surse de energie regenerabilă cu o capacitate de până la 6 GW.
La Štěchovice, a fost creat un puzzle cu patru rânduri de panouri fotovoltaice monocristaline, prin cooperarea dintre CEZ Obnovitelné zdroje, PRODECO și hidrocentralele CEZ. Așa-numitele “roofs” cu orientare est-vest sunt menținute deasupra apei de peste treizeci de flotoare umplute cu aer care pot susține o greutate de peste 6 tone. Pentru a rezista la capriciile vremii și la mișcarea constantă a nivelului apei, influențat de funcționarea centralei cu acumulare prin pompare, întreaga structură este fixată pe grinzi mobile montate pe pereții rezervorului.
Centrala electrică cu acumulare prin pompare Štěchovice, pusă în funcțiune în 1947 și renovată complet în 1996, poate atinge capacitatea de 100% în doar trei minute de la comandă. Datorită scăderii apei pe turbina de la fundul văii din rezervorul de pe Homole Hill, centrala este capabilă să livreze un total de 200 MWh de energie electrică în patru ore, contribuind la stabilizarea sistemului energetic ceh.
Foarte buna optiunea acesta, mai ales ca panourile nu mai ocupa spatiu pe pamant si, din cate am inteles, au un randament mai ridicat decat sistemele conventionale datorita efectului de racire al apei. Am mai descoperit concepte de sisteme care pot fi instalate pe acoperisuri dar sub forma te tigla fotovoltaica, sisteme fotovoltaice integrate in fatade de cladiri si geamuri fotovoltaice, pavaj fotovoltaic si chiar o propunere de amplasare a panourilor intre sinele de cale ferata.