CEZ ar putea vinde în totalitate parcul eolian de 600 MW deţinut la Fântânele şi Cogealac dacă va fi o ofertă bună pentru acesta, a spus directorul diviziei internaționale al companiei din Cehia, citat de Wall Street Journal.
“Suntem cu certitudine pregătiţi să vindem, chiar şi o participaţie de 100%. Nu vom refuza ofertele bune. Nu avem un calendar strict, nu trebuie să vindem Aceasta este o posibilitate, dacă va fi atractivă pentru noi, o vom utiliza, dacă nu va fi atractivă, nu vom recurge la ea”, a spus membrul directoratului companiei de utilități în energie electrică.
Inițial, CEZ a anunțat public că intenționează să înstrăineze o participație minoritară în respectivul parc eolian. Totuși, „este prematur de spus când va fi luată o decizie. În prezent, posibilitatea este analizată la nivel central, se investighează dacă este interes”, a spus Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste pentru CEZ România. Parcul este estimat a valora 1,1 miliarde de euro, și a fost dezvoltat cu precădere după 2008.
Totodată, CEZ dorește să-și mențină prezența la nivelul actual pe piața de regenerabile și distribuție din Bulgaria, în ciuda dificultăților de a-și menține licența de operare și de a-și recupera sume importante de bani din subvențiile pe care le are de încasat.
Deja o serie de investitori internaţionali şi-au exprimat interesul pentru parcul eolian gigant, mai spune reprezentantul din Cehia al grupului. Provocările privind schema prin care este sprijinită energia eoliană sunt parțial atenuate de creșterea încasărilor venite din mari clienți cu datorii consistente. În acest context „parcul eolian din România […] va oferi unui potenţial investitor un câştig foarte sigur”, precizează directorul din Cehia.
Parcul eolian de la Fântânele-Cogealac este de fapt comasarea a două proiecte eoliene, administrate de CEZ prin două companii locale pe care le deține în totalitate, Tomis Team și Ovidiu Development, scrie Mediafax. Proiectul Fântânele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene construite de General Electric, iar anul trecut, în primul an complet de funcţionare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al României.
LEGEA 220/2008
Art. 3 (6) Nu se aplică sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie stabilit prin prezenta lege pentru:
a) exportul de energie electrică din surse regenerabile care a beneficiat de certificate verzi;
CEZ a urmarit emisiunea pe care am facut-o cu CTIN RUDNITCHI la MONEY-CHANEL acun doua saptamani si simte apropierea funiei de gat.
AMM DEMNONSTRAT APROAPE LA SIGUR CA EOLIANA ZBOARA IN EUROPA IN DEZECHILIBRU DE SISTEM ADICA … PE GRATIS
NOROC CA ANRE – FIRMA POLITIZATA EXTREM – NU SE PRICEPE SA DECELEZE EXPOPRTUL .. DAR NU SE STIE PANA CAND