Grupul CEZ a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor sale românești către fonduri administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets („MIRA”), a anunțat azi compania. Activele cuprind șapte companii, inclusiv rețele de distribuție a energiei electrice, furnizarea de energie și parcul eolian Fantanele Cogealac, printre altele. Documentația tranzacției a fost semnată, iar închiderea tranzacției este condiționată de primirea aprobării din partea autorităților europene antitrust și din partea Consiliului Suprem al Apărării Naționale din România.
Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă.
„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei iar infrastructura sa energetică este esențială pentru susținerea dezvoltării țării pe termen lung și pentru tranziția către o societate cu un nivel scăzut de carbon”, a declarat Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA. “Suntem încântați să anunțăm această investiție și ne dorim să susținem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiții pentru a oferi electricitate mai sigură, mai eficientă și mai sustenabilă pentru comunitățile în care operează”.
La rândul său, Ondrej Safar, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al CEZ România, a declarat: „Companiile CEZ din România au avut adesea în prima linie cu inițiative inovative și îndrăznețe care au stimulat consolidarea și dezvoltarea sectorului energetic românesc. Echipa noastră de specialiști de înaltă calificare a atins aceste rezultate prin susținerea transformării digitale și implementarea unei strategii care a pus clientul în centrul atenției. Odată cu preluarea de către MIRA, suntem încrezători că vom continua să construim pe baza acestor rezultate alături de un investitor pe termen lung experimentat care va susține dezvoltarea viitoare a businessului nostru”.
În urma finalizării tranzacției, CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).
MIRA a prezentat cea mai atractivă ofertă, fapt confirmat de rapoarte de evaluare independente. MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și face parte din Macquarie Group, o companie australiană de top 10 după capitalizarea pieței. MIRA este un investitor pe termen lung cu o vastă experiență în gestionarea infrastructurii esențiale de energie electrică din întreaga lume.
CEZ a intrat pe piața energetică din România în 2005, când a cumpărat operatorul de distribuție din sudul României. Portofoliul integrat de infrastructură în domeniul energiei constă în 86.665 de km de reţea de distribuţie a energiei electrice la nivel naţional şi operaţiuni de distribuţie de electricitate şi gaz cu 1,4 milioane de clienți casnici şi industriali. În 2008, CEZ a început construcția parcului eolian de 600 MW în apropierea orașelor Fântânele și Cogealac. Construcția s-a încheiat în 2012, când parcul a devenit cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. În 2011, CEZ a adăugat 22 MW de capacitate hidro la portofoliul din România prin achiziția și modernizarea a patru microhidrocentrale de lângă Reșita.