Acasă » Electricitate » CEZ programează pentru 2019 investiții comparabile cu cele din ultimii ani

CEZ programează pentru 2019 investiții comparabile cu cele din ultimii ani

2 noiembrie 2018
Distribuţie
energynomics

Nivelul investițiilor în rețeaua de distribuție energiei electrice din Oltenia va continua să fie unul ambițios, a declarat Adrian Borotea, Director Direcția Strategie de Grup și Agenda UE în cadrul CEZ România, în cadrul unui eveniment organizat de energynomics.ro.

Referindu-se la remunerarea capitalului investit, Adrian Borotea a apreciat că negocierile cu reglementatorul au condus la “valori care puteau fi mai mari, dar sunt corecte”. „Faptul că există acel procent în plus pentru investițiile cu adevărat noi care trebuie făcute este un lucru bun. În măsura în care ceilalți parametri din metodologie, respectiv costurile de mentenanță, costurile cu consumul propriu tehnologic, sunt recunoscute și transferate în tarife, considerăm chiar că un nivel mai mic al WACC-ului este corect pentru toată lumea”, a explicat oficialul CEZ.

Indicatorul WACC (costul mediu ponderat al capitalului) este un element important în calculul ratei reglementate a rentabilității, reduse de către ANRE de la 7,7 în prezent, la 5,66%, de la 1 ianuarie 2019. Măsura ANRE a fost contestată public de federația ACUE, în opinia căreia cadrul de reglementare “va descuraja investițiile în modernizarea rețelelor”.

În ceea ce privește consumul propriu tehnologic, Adrian Borotea s-a referit și la țintele “foarte ambițioase” stabilite prin noua Metodologie, în special în rețelele de joasă tensiune, pentru finalul viitoarei perioade de reglementare de cinci ani care va începe la 1 ianuarie 2019. “Am avut rezultate foarte bune, an de an, iar recent, măsurile implementate de CEZ au fost propuse de Consiliul Concurenței către ANRE pentru a fi aplicate și de ceilalți operatori de distribuție”, a amintit Borotea.

Programul privind mentenanța rețelei trebuie implementat fără niciun rabat, a subliniat reprezentantul CEZ care a adăugat că „toate contractele de mentenanță fac subiectul licitației pe SEAP și am reușit an de an, împreună cu furnizorii de servicii, să reducem costul și să creștem volumul”.

“Avem în continuare un plan ambițios de implementare a contoarelor inteligente în rețeaua proprie, e adevărat acum ceva mai relaxat, ținând cont de prioritățile stabilite de către reglementator și de ținta mai relaxată care vine dinspre Bruxelles”, a adăugat Adrian Borotea.

El a subliniat că rețelele de distribuție sunt pregătite să primească volumele de electricitate care vor fi generate de prosumeri, odată ce toate aspectele legale și de reglementare vor fi clarificate, iar schema de sprijin a Administrației Fondului de Mediu va stimula mica producție distribuită.

Distribuție Oltenia asigură alimentarea cu energie electrică pentru 1,42 milioane de clienți din șapte județe: Dolj, Argeș, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Teleorman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *