Furnizorul de electricitate CEZ Vânzare, companie membră a grupului CEZ România, a fost amendată de ANRE cu 500.000 de lei pentru trecerea pe factura curentă și a consumului de energie prognozat pentru următoarele două luni, împreună cu sumele care ar trebui plătite.
CEZ Vânzare susține că modul de facturare respectă legislația actuală, și a anunțat că va contesta amenda. În lunile în care nu se realizează citirea contorului de către distribuitor, firma a oferit clientului casnic opțiunea autocitirii sau estimarea consumului să fie realizat de distribuitor. Sub 1% dintre clienții CEZ Vânzare ar fi optat pentru autocitire, spune compania.
„Confirmăm faptul că ANRE a amendat CEZ Vânzare cu 500.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolului 77 din Regulamentul de Furnizare a Energiei Electrice la Clienții Finali. CEZ Vânzare susține în continuare că sistemul de facturare este realizat în acord cu reglementările legale în vigoare, oferind clienților casnici, în lunile calendaristice în care operatorul de distribuție nu realizează citirea aparatelor de măsură, posibilitatea de a alege dintre două metode de facturare: autocitirea și estimarea consumului. Ambele forme de facturare sunt acceptate legal și vizează confortul clienților care s-au obișnuit cu formatul facturii existente. Mai puțin de 1% dintre clienții CEZ Vânzare au optat pentru autocitire până în prezent. Astfel, CEZ Vânzare va contesta amenda în zilele următoare”, au precizat reprezentanții companiei.
Reglementatorul a început controlul la sediul companiei în octombrie 2015, măsură finalizată în 15 ianuarie. Pentru practici asemănătoare, dar în privința consumului de gaz, a fost amendată anul trecut și ENGIE (ex-GDF Suez) cu suma de 200.000 de lei. Dacă este achitată în termen de trei zile, amenda se înjumătățește.
Anul trecut, președintele ANRE, Nicolae Havrileț, declara: „[CEZ]recunoaşte că a greşit, opreşte această practică, îi amendăm pentru această practică, sau nu recunoaşte, continuă cu acest mod de facturare şi atunci declanşăm control la ei. Atunci va fi foarte clar cine are dreptate şi cum stă situaţia cu adevărat”.
Potrivit legislației, factura pentru energia electrică furnizată se emite, de regulă, după o lună, dar dacă părțile au convenit împreună un alt ciclu de facturare, acesta poate atinge maximum 3 luni. Regularizarea (citirea contoarelor pentru a aduce la zi consumul real cu estimările) se face la maximum șase luni pentru clienții casnici.